Voorstel voor burgerkwartier en actualiteitsdebat verworpen

Het is van algemeen belang dat we een sereen debat kunnen voeren over de actualiteit en de wat er leeft bij de burger”, vindt Rik Buyse.© NVR
Het is van algemeen belang dat we een sereen debat kunnen voeren over de actualiteit en de wat er leeft bij de burger”, vindt Rik Buyse.© NVR
Redactie KW

Op de gemeenteraad van donderdag 25 februari stelde oppositieraadslid Rik Buyse (N-VA) voor een burgerkwartier en actualiteitsdebat mogelijk te maken op de gemeenteraad. Meerderheidspartij CD&V verwierp het punt. “De Wielsbekenaar verdient beter”, meent Rik Buyse.

De fractieleider van N-VA ijverde op de gemeenteraad voor een burgerkwartier en actualiteitsdebat. “Voorzitter Depypere sprak op de gemeenteraad van januari bij zijn aanstelling volgende spreuk: ‘ Als je alleen gaat, ga je sneller, Als je samen gaat, ga je verder.’ We hadden het in diezelfde gemeenteraad al over een burgerkwartier en een actualiteitsdebat. Jammer genoeg zagen we het punt niet op de agenda staan, dus hebben we het er zelf op gezet”, ging hij van start.

“Wij zijn vertegenwoordigers van de gemeente en geen slapende jaknikkers die op hun horloge zitten te kijken om snel nog hun favoriete soap nog te kunnen meepikken thuis. Het is van algemeen belang dat we een sereen debat kunnen voeren over de actualiteit en de wat er leeft bij de burger”, spoorde hij de andere partijen aan.

Verzoekschrift

CD&V-fractieleider Guido Callewaert had zijn huiswerk gemaakt en antwoordde Buyse. “Alle gemeenteraadsleden hebben de facto de taak hun oor te luister te leggen bij de bevolking en dat door te geven naar de juiste instantie: het schepencollege en de gemeenteraad.”

CD&V keek over de gemeentegrenzen heen. “In Vlaanderen is er nergens een actualiteitendebat. Daarnaast kan je een punt indienen tot 5 dagen voor de raad: actueel genoeg lijkt ons. Een burgerkwartier vonden we in twee grote steden: Mechelen en Oudenaarde. Maar daar vindt dat niet plaats op de gemeenteraad. Burgers kunnen altijd een verzoekschrift indienen en hun probleem uit de doeken komen doen op de raad”, ging hij verder.

Nieuwe wijn, oude zakken

Oppositiepartijen N-VA, U. en Vlaams Belang stemden voor het punt, maar meerderheidspartij CD&V verwierp het voorstel. Elke oppositiepartij uitte zijn afkeer door verschillende tussenkomsten. U. meende dat hen op de vorige raad een wortel voor de neus werd gehouden. Verwoede pogingen van voorzitter Depypere om het debat en het rumoer stil te leggen gingen de mist in.

Rik Buyse besloot met volgende woorden. “De info van Guido Callewaert klopt niet. Gent heeft bijvoorbeeld een actualiteitsdebat ingevoerd. En wat heeft de burger nu aan een verzoekschrift. Als ik dat voorstel aan de burger, geeft die mij waarschijnlijk een schop onder mijn kont. We dachten even dat het anders zou worden met een nieuwe voorzitter. En inderdaad: we krijgen nog minder inspraak. Wielsbeke en de Wielsbekenaar verdienen beter. Nieuwe wijn, oude zakken.” (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier