Voorouders opzoeken wordt makkelijker in Houthulst
Het opzoeken van de voorouders is vergemakkelijkt. Tot voor kort waren enkel de gegevens tot 100 jaar geleden beschikbaar omwille van de privacy, dus enkel de gegevens tot 1921 waren openbaar. In 2018 kwam er een nieuwe wet die ervoor zorgt dat de gegevens van de Burgerlijke stand, geboorten, huwelijken en overlijdens , nu vanaf 50 jaar na het overlijden, 75 jaar na het huwelijk en 100 jaar na de geboorte openbaar zijn.
“Al deze gegevens waren tot voor kort enkel via de boeken op te zoeken maar archivaris Marc Lesire heeft die gegevens nu allemaal online beschikbaar gemaakt”, vertelt schepen Jeroen Vandromme. “Een titanenwerk als je weet dat hij alle boeken meermaals moest doorzoeken, de oude geschriften moest ontcijferen en de gegevens in een databank gieten. Het gemeentelijk archief is ook onderdeel van de provinciale archiefdatabank Probat.”
Dat heeft voor gevolg dat mensen die bv een stamboom willen maken, genealogen dus en historici gemakkelijk toegang hebben tot al deze gegevens.“Ze kunnen op die manier de geschiedenis van de gemeente, de samenstelling van hun familie en de levensomstandigheden van vorige eeuwen hieruit distilleren. Men moet er echter wel rekening mee houden dat de gemeente Houthulst pas sinds 1928 bestaat en dat door WOI er heel wat stukken van de gemeenten Klerken en Merkem verloren gegaan zijn”, wijst archivaris Marc Lesire (62).
“Het boek per boek opsplitsen van de gegevens, het correct in een databank gieten en ervoor zorgen dat alles per 10 jaar opgesplitst kan worden opgezocht was een enorme taak maar ook interessant, soms komen er dingen tevoorschijn die je niet verwacht, soms ook wel leuke dingen en het is vooral heel belangrijk naar de geschiedenis toe om een beeld van het leven vroeger te kunnen krijgen.”
De administratieve diensten van de gemeente krijgen heel wat vragen binnen naar informatie over gesneuvelde soldaten aan de IJzer. “Dat is zo maar het gemeentearchief van Houthulst bewaart geen militaire gegevens over deze soldaten. Merkwaardig is wel dat we, sinds het programma ‘Erfgenaam Gezocht’ waarin Axel Daeseleire voor VTM op zoek gaat naar erfgenamen van openstaande erfenissen, we hier zeker al een dertigtal vragen kregen naar familie van mensen die op zoek zijn of er niet ergens nog een erfenis van een vergeten familielid zou kunnen openstaan”, aldus schepen Vandromme.
“De archieven van Jonkershove bevinden zich in Diksmuide, daar Jonkershove destijds een deelgemeente van Woumen was. De gemeentebesturen van Klerken, Merkem en van onze buurgemeenten waren tijdens de oorlog niet in werking. Het was niet toegestaan dat burgerbevolking verbleef in een actieve frontzone. Zodoende werd er ook geen notities gemaakt van gesneuvelden gemaakt. Het archief raadplegen is vrij eenvoudig: surf naar https://www.houthulst.be/archief , scroll naar beneden tot je op ‘akten van de burgerlijke stand komt’ en daar kan men dan de gemeente en datum in aanklikken om zo verder te zoeken. Om de genealogische opzoekingen te vergemakkelijken zijn de akten die vrij raadpleegbaar online raadpleegbaar: Houthulst van 1928 tot 1971, Klerken van 1796 tot 1971 en Merkem van 1796-1971.”
Weten wie je overgrootmoeder was of welk beroep je betovergrootvader uitoefende kan nu in een simpele klik, een grote verbetering. (ACK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier