Voormalige Izegemse watertoren te dicht bij E403 om te dienen als uitkijkpunt en kunstproject
Met HORIZON 2025 wil de provincie een netwerk uitbouwen van uitkijkpunten. Maar de voormalige watertoren aan de Izegemse Klare Gracht zal geen uitkijkpunt en kunstproject worden. Volgens Westtoer ligt de watertoren te dicht bij de autosnelweg E403.
“Het projectvoorstel om de watertoren om te bouwen tot een uitkijkpunt en een geïntegreerd kunstproject kreeg veel bijval bij Izegemnaars en er kwamen ook veel positieve reacties van buiten de regio”, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). “We zagen met het prachtige projectvoorstel dat uitgewerkt werd door kunstenaar Elias Cafmeyer een mooie combinatie van erfgoed, kunst en beleving en een meerwaarde voor het nabijgelegen provinciaal domein Wallemote-Wolvenhof. Alle ingediende projectvoorstellen werden beoordeeld en de watertoren ligt dus blijkbaar te dicht bij de E403, wat volgens ons net een meerwaarde zou zijn. Westtoer oordeelt ook dat er te veel kunst verwerkt werd in het projectvoorstel.”
“Voormalige watertoren blijft stille erfgoedgetuige van vlasverleden”
Het is nu uitkijken wat er verder zal gebeuren met de voormalige watertoren. “Het was de bedoeling om na een goedkeuring door Westtoer verdere stappen te zetten om het project verder concreet uit te werken met verschillende partners en de huidige eigenaar van de watertoren. Deze plannen worden nu jammer genoeg gedwarsboomd door de beoordeling van het dossier door Westtoer”, zegt schepen Kurt Himpe.
De aanleg van het leidingsysteem door twaalf vlasondernemers uit Izegem, Sint-Eloois-Winkel en Lendelede gebeurde in 1958 en bestond uit een netwerk van 8,5 kilometer en de watertoren. Eind 2013 werd het systeem buiten werking gesteld. In 2018 werd op initiatief van Kurt Himpe die toen ook provincieraadslid was onderzocht of het systeem opnieuw kon geactiveerd worden. Maar het leidingsysteem was op te veel plaatsen onbruikbaar geworden en de huidige concentratie van groentebedrijven lag te ver van het waterleidingsysteem. “De voormalige watertoren zal dus tot nader order een stille erfgoedgetuige van het vlasverleden blijven”, besluit Kurt Himpe.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier