Volledig vrouwelijk Belgisch zeilteam neemt voor het eerst deel aan uitdagende race: “Ze trotseren golven én vooroordelen”

Dit team doet mee aan de Fastnet zeilrace. Rechts zie je ook meter Goedele Liekens. © ZB
Redactie KW

Onder het meterschap van Goedele Liekens is maandag zeilboot Anne Bonny gedoopt in Oostende. Met deze boot, genoemd naar een stoere Ierse piraat uit de 18de eeuw, gaat een volledig vrouwelijke crew van 20 gepassioneerde zeilsters volgend jaar deelnemen aan de Fastnet-race. “Alle rollen aan boord zullen door vrouwen ingevuld worden, van kapitein, navigator tot stuurvrouw”, laat kapitein Sigrid Huyghe weten.

Op een zonnige paasmaandag staan een 70-tal mensen in het Montgomerydok in Oostende met een drankje in hun handen. Ze zijn samengekomen om zeilboot Anne Bonny plechtig te dopen, want in juli 2025 zal het 20-koppige Swanne Bonny team deelnemen aan de Fastnet-race, een tweejaarlijkse offshore-race die al sinds 1925 wordt gehouden. In 2025 viert de race meteen ook zijn 100ste verjaardag.

Eigen boot

Het ontstaan van het Swanne Bonny team ligt in de organisatie van de jaarlijkse Benefleet, een fundraiser voor Think Pink die ook dit jaar plaatsvindt op 28 en 29 september in Oostende. De dames zamelden vorig jaar 20.000 euro in, wat integraal gestort werd aan Think Pink voor onderzoek naar borstkanker. Het Swanne Bonny team – met zeilsters tussen 23 en 61 jaar – is het eerste Belgische vrouwenteam dat aan de Fastnet race deelneemt met een vrouwelijke kapitein en booteigenaar.

“Alle rollen aan boord zullen door vrouwen ingevuld worden, inclusief de kapitein, navigator en stuurvrouw”

De boot is genoemd naar Anne Bonny, een Ierse piraat die aan het begin van de 18de eeuw de Caribische zee afschuimde. Ze was een sterke, onafhankelijke vrouw, haar tijd ver vooruit en beroemd omdat ze met succes een gelijkwaardig bemanningslid en gerespecteerd leider was geworden in een wereld waar alleen mannen leefden. Vastbesloten om de emancipatie van vrouwen in de zeilwereld verder te bevorderen, schaften Sigrid Huyghe en Elke De Witte in november 2023 hun eigen offshore racejacht aan.

“We hebben verschillende opties bekeken en er uiteindelijk toch voor gekozen om te investeren in een eigen boot, zo hebben we 100 procent vrijheid op zee. Alle rollen aan boord zullen door vrouwen ingevuld worden, inclusief de kapitein, navigator en stuurvrouw. Daar waar jongens en meisjes samen aan deze sport beginnen en in dezelfde categorie naast elkaar racen, neemt de doorstroming van vrouwen af met de leeftijd, een trend die nog meer uitgesproken is in het jachtzeilen”, vertelt Sigrid.

Trotse meter Goedele Liekens

Als middelste dochter uit een gezin van vijf zussen en zelf moeder van twee dochters, navigeert Goedele Liekens al een leven lang in een vrouwenploeg. Ze werd bekend als een mondige en intelligente Miss België, maar ze engageert zich al meer dan twee decennia lang onuitputtelijk voor vrouwenrechten en emancipatie als psychologe, seksuologe, UN Goodwill Ambassador voor de United Nations Population Fund (UNFPA) én als Open Vld-politica.

“De naam van de boot was een van de redenen dat ik ‘ja’ heb gezegd om meter te worden van de zeilboot”, zegt Liekens. “Anne Bonny was een stoere piraat die haar mannetje stond op zee. De zeilboot is meer dan hout, polyester en staal. Ze symboliseert kracht, moed en vrijheid. Net als Anne Bonny zal het Swanne Bonny team niet enkel de golven doorklieven, maar ook de vooroordelen.”

Vijf dagen op zee

De zeilrace is vernoemd naar de Fastnet Rock, een rots voor de kust van Zuid-Ierland, waar het parcours omheen loopt. Met een afstand van meer dan 695 zeemijl (1.287 km) wordt de race beschouwd als een van grote offshore races. Terwijl het record voor monohullraces momenteel op 42 uur en 39 minuten staat, zeilen bemanningen meestal vijf dagen en nachten achter elkaar, voor sommige boten zelfs zes à zeven dagen.

Onder het leiderschap van kapitein Sigrid Huyghe, kon het team sinds deze week aan de training beginnen. “Ik ben gynaecologe in het AZ Turnhout, maar ben als het ware opgegroeid op het water. Als kind ging ik met mijn vader mee op zee. Later heb ik dan ook de jeugdzeilschool doorlopen en heb er nadien les gegeven. Het is de eerste keer dat ik zo’n groot team zal leiden, maar ik zie de Fastnet race echt als een super uitdaging. Ik word momenteel gecoacht door oceaanzeilster Anne O’Sullivan”, zegt kapitein Sigrid.

“Ik ben gynaecologe in het AZ Turnhout, maar ben als het ware opgegroeid op het water” – kapitein Sigrid Huyghe

Het fysieke en emotionele uithoudingsvermogen van de bemanning zal meedogenloos op de proef worden gesteld. “Ja, het wordt zeker een uitdagende tocht. In de aanloop van de race zijn we sinds deze week eindelijk van start kunnen met intense trainings- en raceprogramma’s. Zo gaan we als team onder andere deelnemen aan internationale offshore races dit jaar, zoals de Oostende-Ramsgate races, de Oostende-Helgoland race en de East Coast RORC Harwich-Ostend”, vertelt Sigrid.

Strak schema

Naast het technisch aspect van zeilen zet het Swanne Bonny team in op de veiligheid van het zeilschip en haar crew. De dames moeten zich houden aan een strak fitnessschema en zullen verschillende keren op teambuilding gaan. De hele onderneming wordt gefinancierd door genereuze en enthousiaste sponsors die zich achter Swanne Bonny’s missie van genderdiversiteit scharen. Door deel te nemen aan de competitie, volgt het team in de voetsporen van iconische vrouwenteams voor hen, zoals de Maiden en of het Jules Verne 2025 team van Alexia Barrier en Dee Caffari. (Zana Bulteel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier