Volgens zijn advocaat heeft ploegmanager Lefevere fiscus nooit opgelicht
De Kortrijkse raadkamer beslist op 20 mei wie er eventueel doorverwezen wordt naar de correctionele rechtbank en wie buiten vervolging wordt gesteld in de fraudezaak van enkele profrenners en Etixx-Quick.Step-manager Patrick Lefevere.
De raadkamer ontving vrijdagochtend de besluiten van de negen betrokkenen in dit dossier van belastingsontduiking. Over de inhoud van elk dossier werd naar buiten uit niets meegedeeld.
Minnelijke schikking
Enkele renners, onder wie Tom Boonen, Stijn Devolder en ex-prof Nico Mattan, maar ook ploegbaas Patrick Lefevere en zijn echtgenote, worden ervan verdacht belastingen ontdoken te hebben. Het parket stelt dat de betrokkenen via complexe fraudesystemen grote bedragen van hun binnen- en buitenlandse inkomsten voor de fiscus verborgen hielden.
Belangrijke inkomsten zoals portretrechten van de renners werden amper aangeven. De belastingen werden ontdoken via vennootschappen in Ierland en vooral in Luxemburg. De zaak gaat terug tot in 2011.
Boonen betaalt zich blauw
De renners en ex-renners verklaarden zich eerder al bereid om een minnelijke schikking te regelen met de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI). Zij legden hun dossier neer tijdens een vorige zitting. Renners zoals Tom Boonen zouden al een regeling met de fiscus hebben getroffen.
Los van de fiscale afwikkeling is elk dossier in feite nog niet volledig rond. Volgens het parket is belastingsontduiking strafbaar en moet het worden beboet. De betrokkenen moeten dus niet enkel ‘effen’ zijn met de BBI, maar ook met het gerecht. Dat laatste houdt een boete in, overeenkomstig 60 procent van het bedrag, dat voordien aan de fiscus is uitgekeerd. Zo betaalde Boonen twee miljoen euro aan de fiscus en treft hij nu ook een schikking van 60 procent met het gerecht. Naar verluidt kost het hem een kleine drie miljoen euro.
‘Geen misdrijf gepleegd’
Ploegmanager Patrick Lefevere uit Rumbeke en zijn echtgenote stellen zich niet bereid om te betalen. “We gaan geen minnelijke schikking aanvaarden, gezien we van oordeel zijn dat onze cliënten geen misdrijf gepleegd hebben. De fiscus en het gerecht kunnen hen niets aanwrijven”, zeggen hun raadsmannen Johan Speecke uit Kortrijk en Wahib El Hayouni. Zij legden extra besluiten neer.
“De beslissing voor alle betrokkenen is voorzien voor 20 mei”, aldus nog meester Speecke. Verwacht wordt dat de raadkamer op die datum beslist over een eventuele doorverwijzing. Wie een minnelijke schikking wil treffen of al heeft getroffen, wordt wellicht buiten vervolging gesteld.
(JPT – Foto Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier