Voetbal moet in Brugge wijken voor Unesco werelderfgoed: Club-Fiorentina dagje eerder wegens Heilig Bloedprocessie

Enkele nieuwe kostuums voor de Heilig Bloedprocessie in Brugge. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Om te vermijden dat Toscaanse voetbalsupporters de Heilig Bloedprocessie op Hemelvaartdag verstoren, werd de wedstrijd Club-Fiorentina een dagje vervroegd. De processie telt 130 nieuwe kostuums, een extra tafereel ‘Ommegang 1311’ en een digitaal registratieplatform.

De dubbele winst van Club Brugge tegen het Macedonische PAOK en bijhorend ticket voor de halve finales van de Conference League bezorgden burgemeester Dirk De fauw dubbele gevoelens: enerzijds vreugde voor het succes van Club Brugge, anderzijds bezorgdheid over de voetbalkalender. Want de terugwedstrijd tegen Fiorentina was aanvankelijk voorzien op donderdag 9 mei: Hemelvaartdag, als de Heilig Bloedprocessie uitgaat.

Veiligheid

“Mijn korpschef meldde mij meteen dat het onmogelijk was op op die dag de orde te handhaven”, bekent Dirk De fauw. “Het risico dat voetbalsupporters de processie zouden verstoren was te groot. Daarom hebben we de match Club-Fiorentina uit veiligheidsoverwegingen een dag vervroegd, naar woensdagavond 8 mei.”

Dokter William De Groote, voorzitter van de vzw Heilig Bloedprocessie, slaakt een zucht van opluchting: “Gelukkig heeft het Brugs stadsbestuur ons eeuwenoud Unesco erfgoed belangrijker ingeschat dan een Europese voetbalwedstrijd.”

Fout signaal

Omdat de tribunes van de processie woensdag al op de Markt zullen staan en de Meifoor ‘t Zand kleurt, zal Brugge het stationsplein als ontmoetingsplek voor de Italiaanse fans inrichten. “We hebben eventjes gedacht om de Toscaanse supporters met een combiticket naar Jabbeke af te leiden, maar dat zou een fout signaal zijn en Brugge internationaal een slechte naam bezorgen.”

“De Italiaanse fans hebben het recht om onze mooie stad te bezoeken. Maar woensdagnacht al onze dienst Openbaar Domein de stad grondig reinigen, zodat die net is voor de processie. Fans van het Griekse PAOK lieten veel afval, graffiti en stickers achter in Brugge”, aldus Dirk De fauw.

Weer?

Volgens Matthieu Clarysse, algemeen coördinator van de Heilig Bloedprocessie, kan bijgevolg enkel nog slecht weer de processie dwarsbomen. Want er is geen tekort aan figuranten. “Alle 1800 rollen zijn ingevuld, dat is deels te danken aan ons nieuw digitaal registratie- en inschrijvingsplatform www.druppeltool.be dat we samen met de collega’s van de Gouden Boomstoet gecreëerd hebben voor de figuranten”, aldus Matthieu Clarysse.

Die tool bespaart de algemeen coördinator ook heel wat tijd: “Maar in de weken voor de processie krijg ik nog altijd per dag gemiddeld honderd e-mails van deelnemers.”

Filmspoel

William De Groote weet ons te melden dat er recent een filmspoel van de processie uit 1953 is opgedoken: “De opname toont hoe de processie, de Brugse gebouwen en de Bruggelingen er zeventig jaar geleden uitzagen. De vertoning van deze film op zondag 5 mei in de aula van het Sint-Lodewijkscollege is al uitverkocht! Veel Bruggelingen willen hun ouders of grootouders herkennen in die film.”

“Het bewijst dat de meer dan 2.000 vrijwilligers van de Heilig Bloedprocessie een hechte community vormen. Voor hen is Hemelvaart echt Brugges Mooiste Dag, die ze niet willen missen. Ze zijn fier Bruggeling te zijn en willen daarom deelnemen aan de processie.”

Nieuw tafereel

De editie 2024 vult met het nieuwe tafereel ‘Ommegang 1311’ een ontbrekende schakel in de processie. Matthieu Clarysse legt uit: “Het tafereel vult een hiaat in. Nadat Paus Clemens V in een bul op 1 juni 1310 de verering van het Heilig Bloed had erkend, vond er in 1311 een bijzonder luisterrijke ommegang plaats.”

“In dat tafereel nemen twee burgemeesters de pauselijke bul in ontvangst. Ze worden gevolgd door een kapelaan die onder een baldakijn de kostbare relikwie draagt. Het baldakijn wordt gedragen door gildebroeders van de acht hoofdgilden, waaronder bakkers en schoenmakers.”

Nationale Loterij

Burgemeester Dirk De fauw wijst erop dat tijdens de middeleeuwen de gilden de processie organiseerden, samen met de Stad: “Anno 2024 is de stad nog altijd betrokken partij, diverse stadsdiensten voorzien in logistieke ondersteuning. Het doet mij plezier dat het nieuwe tafereel de symbiose tussen de relikwie, de stad en zijn bevolking weerspiegelt.

William De Groote benadrukt dat de vernieuwingen enkel mogelijk zijn met de financiële steun van de Nationale Loterij: “We krijgen en bedrag van 68.500 euro. In ruil vraagt de Nationale Loterij drie zaken van ons: het vormen van een ‘community’, digitalisering en inclusiviteit. Aan ‘blackfacing’ doen we niet, Bruggelingen met buitenlandse roots vertolken onder meer de drie koningen….”

Erfgoedapp

Inclusiviteit houdt ook assistentiemogelijkheden voor bezoekers met een beperking in, via onder meer de Erfgoedapp. Het betekent ook dat de Heilig Bloedprocessie, die op donderdag 9 mei om 14.30 uur start aan de Dijver, zal te zien zijn op Focus/WTV voor wie niet naar Brugge kan komen. Je kan eender waar langs het parcours plaats nemen. Voor een zitbank of een plaats op een tribunes heb je een ticket nodig.

Alle praktische info op www.bloedprocessiebrugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier