VOC Opstap vzw opent ontmoetingshuis Tof Van Tinneke in Roeselare

Veel vrijwilligers zetten zich in om anderen te helpen op diverse vlakken. We zien Wim Defraeye, Michèle Hostekint en Bart Wenes. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Veel vrijwilligers zetten zich in om anderen te helpen op diverse vlakken. We zien Wim Defraeye, Michèle Hostekint en Bart Wenes. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Op vrijdag 18 juni opent het ontmoetingshuis Tof Van Tinneke in Roeselare. Het is een fysieke plaats waar iedereen welkom is, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten, waar diverse activiteiten georganiseerd zullen worden en waar je terecht kan voor een luisterend oor.

Sinds de lockdown in maart 2020 voelden veel mensen zich meer dan ooit eenzaam. Het werd duidelijk dat ongeveer de helft van de bevolking weinig sociaal contact had en dan gaat het niet alleen over senioren, maar ook over alleenwonenden en zelfs jongeren. Daarom bundelden in december 2020 verschillende organisaties en vrijwilligers in Roeselare hun krachten om het actieplan “1000 keer Oltegoare” op te richten. Met dat netwerk wou de stad de verbondenheid tussen de inwoners versterken en zich focussen op een zorgzame samenleving. Nu wil Stad Roeselare ook overschakelen naar een fysieke ontmoetingsplaats, om het sociale contact opnieuw te stimuleren. Daarvoor sloegen VOC Opstap vzw en Tof van Tinneke de handen in elkaar. VOC Opstap vzw wil in de regio Midden-West-Vlaanderen ondersteuning bieden aan alle mensen die daar nood aan hebben. Ze zoeken actief naar innovatieve manieren om de kwaliteit van het leven en de vrije tijd van maatschappelijk kwetsbare doelgroepen te verbeteren of te behouden. VOC Opstap werkte samen met het buurtgericht netwerk Tof van Tinneke, de organisatie die zich sinds 2020 inspant om een netwerk op te bouwen voor kwetsbare bewoners, om een ontmoetingshuis te openen in de buurt Hof van ’t Henneken in Roeselare. Op die manier willen ze hun aanbod toegankelijker voor iedereen maken.

Sociaal contact

“Dit ontmoetingshuis is een verlengstuk van wat we met het actieplan wilden bereiken”, zegt Michèle Hostekint, schepen van gelijke kansen van Roeselare. “Ons doel is een glimlach toveren op het gezicht van iedereen die hier komt. Ondanks het feit dat de buurt Hof van ’t Henneken een van de twaalf kansarme buurten in Roeselare is, kent deze plaats heel wat troeven en expertise, die dankzij de komst van het buurtgericht netwerk verbonden worden en op die manier de bewoners versterkt. Wonen in een buurt waar je de andere bewoners kent en gebruik maakt van de werking van de buurtactoren, zorgt ervoor dat mensen zich gelukkiger voelen en meer verbonden met de omgeving, factoren die meer dan ooit belangrijk zijn. Door de betrokkenheid van de buurt te verhogen, zal het aanbod in de buurt ook meer afgestemd geraken op de noden van de buurt.”

Bart Wenes, schepen van seniorenbeleid en welzijnshuis vult aan: “Op vlak van geluksgevoel, buurtparticipatie, tevredenheid en zorgzaamheid scoren wij als stad heel goed in vergelijking met andere West-Vlaamse steden, maar toch hebben we nog heel wat ambitie. We willen nog meer de gevolgen van de pandemie aanpakken. Dat het buurtgericht netwerk nu een ontmoetingshuis ter beschikking heeft, die VOC Opstap vzw huurt aan Bouwmaatschappij De Mandel, is een enorme plus om het buurtgericht netwerk verder tot ontwikkeling te laten komen. Zo hebben de bewoners een vaste plek waar ze naar toe kunnen en dit dicht bij huis en in alle weersomstandigheden. Vooral voor senioren is dit belangrijk, aangezien zij niet altijd goed te been zijn. Wat ik ook erg belangrijk vind, zijn de linken die buurtverbinder Wim legt met partners zoals RVT Vincenthove, Buurtsport, circusatelier Woesh, Avansa en Motena, organisaties die zich engageren om een actieve rol op te nemen. Daar draait het voor mij om, dat partners elkaar vinden en versterken.”

Toegankelijk

Een belangrijke rol is weggelegd voor de buurtbewoners zelf: zij geven kleur en inhoud aan het ontmoetingshuis. “De interesses en noden van de buurtbewoners vormen de basis voor de planning”, aldus buurtverbinder Wim Defraeye. “Zo organiseert Johan hondenwandelingen, bouwen Christiaan en Jean-Pierre een petanqueclub uit waarbij deelnemen belangrijker is dan winnen en vindt Ilse haar plezier in het knutselen met de buurtbewoners. Vele buurtbewoners nemen ook kleine taken op zich zoals brieven ronddelen of het ontmoetingshuis inrichten. Verder zijn er plannen om vanuit de buurt met bewoners van RVT Vincenthove te gaan wandelen en starten we bewegingsactiviteiten voor jongeren op. Bovendien willen we ook een plaats zijn waar informatie te verkrijgen is. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen die geen smartphone of printer hebben ook daarvoor bij ons terecht. Iedereen bezit zijn eigen talent en samen staan we sterk. We proberen wel wat structuur in de werking te brengen door het ontmoetingshuis iedere woensdag en vrijdagmiddag te openen. Op woensdag is het aanbod gericht op kinderen en op vrijdag eerder op senioren. In ieder geval is iedereen, jong en oud, hier welkom. Het is een open huis en de bedoeling is dat het een plaats wordt waar mensen elkaar inspireren. Op die manier hopen we dat mensen hun verhaal kunnen vertellen aan elkaar en dat er verbindingen ontstaan.”

Wie interesse heeft in het buurtnetwerk, als deelnemer of als vrijwilliger, kan altijd eens langskomen bij het Hof van Henneken, Rumbeeksesteenweg 30. Je kan je ook aansluiten op de Facebookpagina van de buurt of op de sociale netwerksite Hoplr, waar je in contact met buren kan treden.

Meer informatie vind je op www.vocopstap.be en op www.facebook.com/vocopstap .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier