Vlaanderen in beroep tegen verkaveling in watergevoelig gebied Assebroek
Het departement Omgeving van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaat in beroep tegen de verkavelingsvergunning van de Stad Brugge voor 63 woongelegenheden in de omgeving van het signaalgebied Assebroek in Brugge. Tegen de vergunning van het stadsbestuur van Brugge werden eerder ook al 68 bezwaren ingediend.
“Het gaat om een watergevoelig gebied en op basis van de recentste overstromingskaarten is het niet wijs door te gaan met deze ontwikkeling”, klinkt het.
Daarmee voegt Demir de daad bij het woord nadat ze vorige week aankondigde dat Vlaanderen voortaan systematisch in beroep zal gaan tegen beslissingen van lokale besturen om verkavelingen of bouwprojecten toe te staan in signaalgebieden met overstromingsrisico. Daarvoor worden ook de nieuwe en meest gedetailleerde overstromingskaarten gebruikt.
In januari al leverde de stad Brugge een verkavelingsvergunning af aan de sociale bouwmaatschappij Vivendo om 40 sociale flats en 23 eengezinswoningen te bouwen in Mispelaar in Assebroek. De vergunning werd evenwel pas op 28 juni publiek gemaakt via het Omgevingsloket, waardoor de beroepstermijnen tegen de beslissing aanvingen. Onder meer buurtbewoners lieten al verstaan dat ze die ontwikkeling in dergelijk watergevoelig gebied niet begrepen, zeker na de recente overstromingen.
Niet opportuun
“Op basis van de meest recente pluviale overstromingskaarten blijkt het gebied mogelijks problematisch naar overstromingsrisico toe. Een ontwikkeling rond het signaalgebied is dan ook niet opportuun”, vindt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
Haar departement Omgeving dient nu beroep in bij de Bestendige Deputatie. “Het gaat wel degelijk om een watergevoelig gebied en op basis van de recentste overstromingskaarten is het niet wijs alsnog door te gaan met deze ontwikkeling”, klinkt het.
Het beroep van het departement Omgeving zal behandeld worden door de Bestendige Deputatie van de provincie West-Vlaanderen, die dit najaar moet beslissen over het project.
Watertoets
“Onze administratie stelt vast dat te veel lokale besturen nog vergunningen afleveren voor verkavelingen of bouwprojecten in signaalgebieden waarvoor de Vlaamse Regering gezien het overstromingsrisico een bouwvrije opgave heeft beslist. Aangezien die vergunningen in strijd zijn met de beleidsdoelstellingen en met de beslissing van de Vlaamse Regering, heb ik de leidend ambtenaar van het departement Omgeving de opdracht gegeven om in al die gevallen systematisch in beroep te gaan tegen de beslissing.”
“Dit is ook per brief aan alle lokale besturen meegedeeld. Ik doe ook een uitdrukkelijke oproep aan alle lokale besturen om daarmee op te houden. Blijven bouwen in overstromingsgevoelig gebied breek zuur op, bewezen de voorbije weken. Dit voorkomen is een gedeelde verantwoordelijkheid die ook lokale besturen mee moeten opnemen”, besluit Demir.
Demir laat nog weten dat het Decreet Integraal Waterbeleid heel duidelijk is: elke vergunning moet een ‘watertoets’ doorstaan. Een vergunning moet geweigerd worden bij een negatieve watertoets. De vaststelling is echter dat lokale besturen zich daar te vaak niet aan houden of de watertoets niet serieus aanvatten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier