Vlaams minister Benjamin Dalle bezoekt Cannect, een verbinding per kano voor De Walhoeve in Westvleteren
Vrijdag bracht Vlaams minister van Jeugd, Media en Brussel, Benjamin Dalle (CD&V), een bezoek aan vzw De Walhoeve in Westvleteren. De minister bezocht ook het project Cannect aan de IJzer in Roesbrugge, dat met financiële middelen van het departement Jeugd uitgegroeid is tot een zeer succesvolle onderneming.
“In De Walhoeve begeleiden we een dertigtal jongeren tussen de 8 en 21 jaar, die kampen met een moeilijke thuissituatie. Dat doen we op de locaties in Westvleteren, Ieper en Veurne”, zegt algemeen directeur Wim Hove.
“Als sinds mei en nog tot eind dit jaar krijgen we geld van minister Dalle voor het project ‘Cannect’. Daarmee kunnen onze jongeren voor één tot drie dagen op de IJzer varen met de kano tussen Roesbrugge en Diksmuide. We kregen er met Florejan Notebaert (zoon van de Poperingse schepen Kris, red.) zelfs een voltijdse medewerker voor”, aldus nog de directeur.
Minister gaat het water op
De minister werd verwelkomd in De Walhoeve, en kreeg er een voorstelling door de directeur, cannector Notebaert en projectcoördinator Mario Clemmens. Daarna trok men naar de aanlegsteiger in Roesbrugge, waar de minister met enkele jongeren in een kano het water opging, en kennis maakte met het kampeermateriaal.
“cAnnect is een ervaringsgericht project voor jongeren en hun context waarbij de jongere samen met een contextfiguur en/of begeleider een één- of meerdaagse trektocht onderneemt per kano”, zegt verantwoordelijke Florejan Notebaert. “Dit project werd gerealiseerd door vzw De Walhoeve, in samenwerking met La Trao, een ondersteuningsmodule van vzw Onze Kinderen.
Opzet
“Onze opzet is om jongeren (en belangrijke figuren van jongeren) terug te laten verbinden met elkaar of met zichzelf. We doen dit door tochten op maat van de deelnemers uit te werken. Wij werken volledig vanuit vrijwilligheid. Alle deelnemers moeten zelf de uitdaging (met elkaar) willen aangaan. Een meerdaagse kanotocht hoeft niet enkel uit drie dagen kanovaren te bestaan”, vertelt Florejan Notebaert.
“Ik verbleef een jaar in het dagcentrum van De Walhoeve. In september mag ik naar het Buitengewoon Secundair Onderwijs in Brugge, en op internaat in Knokke. Mijn plaats in De Walhoeve moet ik afstaan. Maar ik was er zeer graag, en heb er heel wat bijgeleerd, ben er veel rustiger geworden en leerde ik hoe ik vrienden kon maken”, zegt Jason.
Bij een driedaagse mocht hij, met zijn ongeziene interesse voor de natuur en vogels, een wandeltocht maken met een vrijwilliger van Natuurpunt. “Op de kano zit je in dezelfde richting, en ben je dus niet genoodzaakt elkaar steeds in de ogen te kijken. Het is dus weinig confronterend en in de natuur krijg je niet zoveel prikkels. Wat vooral opviel, was de enorme hoeveelheid zwerfvuil op de IJzer. Dat hebben we zoveel mogelijk opgeruimd. Op het eind van de tweede dag kwamen mijn mama, pluspapa, broer Ayden en halfbroer Jelle aansluiten bij het traject door een boottocht te maken op de fluisterboot in natuurdomein De Blankaart. ‘s Avonds gingen we met zijn allen kamperen. We hadden een erg fijne avond. Voor het eerst in weken was er geen ruzie in het gezin. We kochten nu zelfs een tent aan, om regelmatig eens te gaan kamperen”, vertelt Jason enthousiast.
“We zijn trots op wat we na vier maanden al verwezenlijkt hebben, en de positieve feedback die we kregen na trajecten geeft ons extra energie om hard verder te werken. We hopen echt op een verlenging, zodat we de kans krijgen om ons project nog steviger uit te bouwen en nog meer jongeren en gezinnen een betekenisvolle ervaring te bieden”, besluit Florejan Notebaert.
(AH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier