Visueel beperkte Koenraad start eigen Minder Mobielen Centrale op
Koenraad Lecluyse (67) uit Oostende merkte door zijn eigen visuele handicap op dat er nood was aan vervoer voor mensen met een beperking in de regio en startte daarom de Handiomobiel op. “Afstand mag geen extra beperking worden voor mensen die minder mobiel zijn.” Het idee voor de opstart van een eigen Minder Mobielen Centrale kwam er nadat de Christelijke Mutualiteit (CM) haar diensten enkel nog zou aanbieden aan mensen die lid zijn van het ziekenfonds.
“Vroeger nam de CM het vervoer voor minder mobiele mensen voor haar rekening in de regio”, vertelt Koenraad. “Vorig jaar werd intern beslist dat enkel mensen die lid zijn van de CM nog een beroep konden doen op de Minder Mobielen Centrale. Ikzelf, en heel wat anderen met mij, ben geen lid van de CM en zo ontstond het idee om zelf een Minder Mobielen Centrale op te richten in Oostende.”
Koenraad is al sinds zijn tienerjaren volledig blind en weet maar al te goed hoe belangrijk aangepast vervoer kan zijn voor mensen met een beperking. “Ik heb ooit kunnen zien”, vervolgt Koenraad. “Ik heb normaal lager onderwijs gevolgd, maar op het einde van mijn lagereschoolcarrière kreeg ik problemen met mijn zicht. Ik kon het bord niet meer lezen en kon zelfs niet meer recht op de lijntjes schrijven.”
Blind door oogziekte
Een bezoek aan de oogarts met zijn ouders leerde Koenraad dat hij de oogziekte Retinitis pigmentosa had. “Vrij vertaald betekent dat ‘vlekken op het netvlies’. Daardoor gaan de lichtgevoelige cellen in kwaliteit achteruit. Op termijn word je dus helemaal blind en dat is ook bij mij gebeurd”, aldus Koenraad.
“Net dat zorgde ervoor dat ik een vervoersprobleem had en daar wou ik aan werken. Niet alleen voor mezelf, maar voor iedereen in dezelfde situatie.”
Vrijwilliger Ludo Pauwels (69), een goede vriend van Koenraad, is chauffeur bij Handiomobiel. “Ik ken Koenraad al eventjes en ik ken nog mensen in zijn situatie”, vertelt Ludo.
Op vrijwillige basis
“Toen ik hoorde met welke problemen Koenraad geconfronteerd werd op vlak van vervoer, besloot ik mij te engageren. Op die manier probeer ik op vrijwillige basis mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij.”
Anke Pitteljon (21) maakt maar al te graag gebruik van de Handiomobiel. “Vervoer om van punt A naar B te gaan heeft dikwijls heel wat voeten in de aarde. Ik neem weleens de bus met mijn rolstoel, maar dat is niet zo evident als het lijkt. Ik ben dan ook erg blij dat ik een beroep kan doen op de Handiomobiel.”
Koenraad investeerde zijn eigen spaargeld in een aangepast busje. “De aankoop van zo’n busje en de aanpassing ervan lopen al snel op tot 45.000 euro. Bovendien vragen we amper 40 cent per kilometer. Rijk word ik er zeker niet van”, besluit Koenraad met een lach.
Info: www.mmchandiomobiel.be .
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier