Vijftigste mosselsouper in De Vlam zit in een ander jasje

Leerlingen van de vrije school De Vlam nodigen uit om het 50ste mosselsouper.© (Foto EG)
Leerlingen van de vrije school De Vlam nodigen uit om het 50ste mosselsouper.© (Foto EG)
Redactie KW

In het weekend van 13 en 14 februari zou het 50ste mosselsouper plaatsvinden in basisschool De Vlam. Corona stak er echter een stokje voor. Het wordt nu een takeaway. Een mosselsouper ‘in een ander jasje’.

Het mosselverhaal in de school begon in 1971 als grap. Tussen pot en pint stelde toenmalig pastoor Ryckebusch voor om een mosselsouper te organiseren. In Ingelmunster, waar de pastoor vandaan kwam, gebeurde dat ook. Met 300 mosseleters werd het een succes buiten alle verwachtingen. “In 1971 ging het er anders aan toe dan nu. Het materiaal moest men zelf bijeen halen en dat liep niet altijd van een leien dakje”, vertelt directeur Kris Devloo. “Potten, borden en bestek werden overal rond gehaald. Men had toen gewoonweg niets. Zelfs de koffielepels moest men bijhalen. In die beginjaren is ere-directeur André Vandermeersch ooit eens de ploeg gaan zoeken die in de Gilde was blijven plakken. De mosselen werden ook zelf in Nieuwpoort afgehaald.”

Pottenkijkers

“Dat het mosselsouper een echt Vlamertings gebeuren was, bewijst volgende anekdote. Ooit kwam een Ieperse politicus eten. Hij kreeg toen de vraag: ‘Wat kom jij hier doen als Ieperling?’. Men zag toen de Ieperlingen nog als ‘pottenkijkers’ terwijl de inwoners van Vlamertinge ‘pottenbrekers’ zijn. Gelukkig is dit verleden tijd. Ondertussen zijn we geëvolueerd naar een veel ruimere regio. Men komt mosselen eten voor de mosselen: lekker en ‘à volonté’. Dat ons jaarlijks mosselsouper een succes is, bewijst steeds de grote opkomst. De verstkomende mosseleter is al jaren Michel Gars, wonende in Arneke, zo’n 36 km van hier. Daarnaast komen ook heel wat familieleden van onze kinderen van heinde en verre. Hoe het dit jaar zal zijn, daar hebben we het raden naar”, vertelt Kris verder.

Feesteditie

“Frieten werden toen niet ingekocht. De ‘bejaardenbond’ werd opgetrommeld om buiten, soms in de vrieskou, aardappelen te schillen en in frietjes te snijden. Dat er van alles een grote hoeveelheid nodig was, lezen we in een krantenartikeltje van het jaar 1985. Toen gingen 1.175 kg mosselen, 1.100 kg frieten, 600 koude schotels én 900 liter bier in de hongerige magen. Dat Vlamertinge het mosselsouper genegen was blijkt uit het feit dat de aardappelen elk jaar geschonken werden door een Vlamertings landbouwer. In 1978 kwamen zo’n 1.700 eters. De laatste jaren zijn we gestrand op een 900 eters. Eigenlijk is dit ook beter want nu kunnen we de mensen op een goede manier bedienen. Jammer genoeg kunnen we er dit jaar geen feesteditie van maken zoals we hadden gedroomd. Noodgedwongen moeten we overschakelen naar een takeaway waar we vol-au-vent, rundsstoofvlees en jawel, mosselen verkopen. De mensen moeten die mosselen nu wel thuis koken. Wij mogen zelf niets klaarmaken.”

Mosselmateriaal

“De school beschikt nu zelf over alle materiaal om in normale tijden zo’n kleine duizend hongerigen van eten te voorzien”, vervolgt Kris Devloo. “We hebben nu zelf voldoende potten, borden, bestek en kuipen waar de mosselen in klaargemaakt en opgediend worden. Jammer genoeg zal alle materiaal in de bergplaats moeten blijven. De keuken wordt omgebouwd en zestien potten worden tegelijk op het vuur gezet. Wij kunnen ook rekenen op een 90-tal medewerkers: het schoolpersoneel, leden van het oudercomité en vrijwilligers. Vroeger werden ook nog nevenactiviteiten georganiseerd zoals een weinstube en boterkaarting. Hiervoor moest men dan uitwijken naar de Familiekapel omdat er in de school zelf te weinig plaats was. Ook de hespenschatting was legendarisch.”

Mosselsucces

“Het succes van het mosselfestijn is te danken aan het feit dat alles in de school zelf gebeurt. Zelfs de koude schotels worden hier in de school gemaakt. De opbrengst gaat dan ook volledig naar de school. Waar vroeger de opbrengst hoofdzakelijk naar het busvervoer ging, kunnen we dit nu meer inzetten voor renovatie en verfraaiing en voor de klaswerking. Zo konden we in de laatste jaren een aantal klassen renoveren en een nieuwe speelplaats en fietsenstalling bouwen. En binnenkort starten we met de verbouwing van het voormalige schoolhuis in bureaus en kopielokaal. Elke leerkracht krijgt ook een budget om vrij aan klasmateriaal te besteden.”

Mosselen in ander jasje

Maar dit jaar is het dus takeaway. 900 gram runderstoofvlees of vol-au-vent met één kg verse frietjes en een fles streekbier of wijn en 2 desserts, alles voor 2 personen aan 32 euro. Het mosselmenu is ook aan 32 euro. Je kan ook alles afzonderlijk verkrijgen. Je kan bestellen via ww.vsvdevlam.be of 057 20 97 60.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier