Vijf jaar geleden nam Tielt afscheid van Jacky Vanmaele: “Hij heeft veel voor Tielt betekend”

Jacky Vanmaele stierf op 4 juni 2016. “Hij was ziek, maar zijn dood kwam als een verrassing.”© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Jacky Vanmaele stierf op 4 juni 2016. “Hij was ziek, maar zijn dood kwam als een verrassing.”© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Sommigen kenden hem van de Harlekijn, anderen als politicus. Hij was gekend als oprichter van een voetbal- en volleybalclub, van zijn liefde voor Polen, maar ook van achter de toog in foyer De Scène. Hoe hij ook in het geheugen vervat zit, het is alweer vijf jaar geleden dat Tielt afscheid moest nemen van Jacky Vanmaele. “Maar dat hij veel voor Tielt betekend heeft, dat is een feit”, vertelt Danny Verlinden, die het leven van Jacky in een biografie goot.

Op 4 juni 2016 overleed Jacky Vanmaele, pas 66 jaar oud. “Hij was ziek, maar toch kwam zijn dood nog als een verrassing”, blikt Danny Verlinden (60) terug. “Niet in het minst voor hemzelf, vermoed ik. Hij had nochtans een zwaar jaar achter de rug, ik heb de ziekenhuisbandjes bewaard en het zijn er veel. Maar na zijn dood bleek er echt niks klaar te liggen voor een begrafenis, enkel een lijst met liedjes. Jacky had zelfs nog een nieuwe televisie gekocht, die geïnstalleerd moest staan voor als hij terugkeerde uit het ziekenhuis. Maar hij heeft het niet gehaald.”

Biografie

Danny heeft de laatste vijf jaar van Jacky van heel nabij beleefd. “Daarvoor kende ik hem eigenlijk niet, enkel van naam. Maar op een avond bleef ik hangen aan de toog van de foyer en verbaasde Jacky me met zijn brede kennis. Ik heb het genoegen gehad om Jacky te leren kennen in een periode waarin hij eigenlijk al heel kalm en rustig was geworden. Een groot contrast met de verhalen van vroeger.”

Jacky en Danny sloegen de handen in elkaar om Jacky’s opmerkelijke levenswandel in een biografie te gieten. “Ik heb Jacky uitgebreid kunnen interviewen en alles aangevuld met de getuigenissen van mensen die hem op verschillende momenten in zijn leven gekend hebben. 66 interviews in totaal, evenveel als het aantal levensjaren van Jacky.”

Tieltse geschiedenis

Nog voor de biografie afgewerkt kon worden, stierf Jacky. “Maar ik heb het verhaal afgewerkt en er nog verhalen aan toegevoegd. Zo hoorde ik op zijn begrafenis de anekdote van de voetbalmatch tussen de artiesten en de voetbalclub van Harlekijn, een verhaal dat niemand zich nog echt goed bleek te herinneren. Tot muzikant Alfred Den Ouden dat daar in geuren en kleuren beschreef.”

Danny wordt nog regelmatig over Jacky’s biografie aangesproken. “Nochtans was het niet eenvoudig om iemand te vinden die het boek wou uitbrengen, maar dankzij het Davidsfonds Kanegem-Aarsele en de Roede van Tielt is het er toch gekomen. Het is eigenlijk een tijdsdocument geworden, een stukje Tieltse geschiedenis. Zelfs Jan De Wilde heeft het gelezen en was aangenaam verrast, net als de zoon van Zjef Vanuytsel, die zo nieuwe herinneringen aan zijn vader kreeg.”

Danny Verlinden schreef een biografie over het leven van Jacky.© foto LDW
Danny Verlinden schreef een biografie over het leven van Jacky.© foto LDW

Jacky liet ook een gigantisch archief na. “Hij verzamelde echt alles met grote zorg, zoals de brieven uit de tijd van Harlekijn, net als alle affiches. Jacky’s vader had dan weer elk krantenknipsel bewaard, of dat nu goed of slecht nieuws was. Over Harlekijn werd thuis weinig gepraat, maar zo bleek wel dat Jacky’s vader bijzonder fier was op zijn zoon. Na diens dood is ook dat archief naar Jacky gegaan. Intussen heeft de Roede van Tielt het in bewaring gekregen.”

Interesses en talenten

Elke Tieltenaar die Jacky gekend heeft, zal hem op een andere manier herinneren. “Voor mij is hij vooral een cultuurmens, voor anderen is hij vooral gekend van de sport, of van de foyer. Sommigen zullen hem dan weer herinneren als de politicus die de hetze rond de vroegere stadssecretaris mee ontketende. Elke Tieltenaar zal ongetwijfeld iets anders zeggen, en dat vertelt ook wel iets over de grote verscheidenheid van Jacky.”

“Ik hoop toch vooral dat de Tieltenaren hem herinneren als iemand die iets voor Tielt betekend heeft. Ook al had hij geen gemakkelijk karakter, dat moeten we ook toegeven. Als Jacky aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven begon, draaide hij niet zomaar de bladzijde om. Nee, hij sloeg het boek volledig dicht en gooide het weg. Zijn vrienden van toen kende hij ineens niet meer. Dat valt uiteraard niet goed te praten.”

Na vijf jaar rolt Jacky nog af en toe over de tongen. “Het doet me deugd om op Facebookpagina’s over Tielt zo nu en dan een herinnering aan Harlekijn of de sportclubs te zien verschijnen. Ook in de Belpoproute werd Jacky opgenomen en dat is een mooie erkenning. Ja, na vijf jaar zijn we Jacky zeker nog niet vergeten”, besluit Danny Verlinden. (LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier