Verzet tegen sluiting en sloop van zwembad in Koekoekstraat: “Kinderen zijn slachtoffer”
Het stadsbestuur plant de sluiting van het zwembad in de Koekoekstraat. Directie en ouderraad van de stedelijke basisschool en raadsleden van oppositie Open VLD/N-VA zijn van plan hiertegen een petitie op te starten. Zij willen dat het bad blijft omdat zeker de jongste schoolkinderen er zich thuis voelen. “Maar de benodigde vernieuwingen kosten 1 miljoen euro”, verdedigt het stadsbestuur zich.
Het zwembad dateert van de jaren 70 en behoort tot de stedelijke basisschool. Al die tijd hebben kleuters en leerlingen er aan watergewenning gedaan en er ook leren zwemmen. In de gemeenteraad van halfweg december vorig jaar keurde een meerderheid de sluiting van het gebouw goed, onder andere omdat de kosten te hoog oplopen en Waregem een goed alternatief biedt met het stedelijk zwembad in sportcentrum de Treffer.
Extra klaslokalen
Maar zowel Nancy Vandenabeele als Maxim Laporte van het oppositiekartel Open VLD/N-VA spraken zich in de raadzitting van dinsdagavond uit tegen de sluiting en vroegen het stadsbestuur om op de beslissing van december terug te komen. Normaal gezien gaat het bad eind augustus dicht. Na de sloping worden er op dezelfde plek extra klaslokalen gebouwd die de huidige containerklassen moeten vervangen.
Nancy Vandenabeele: “Wij gaan absoluut niet akkoord met de sluiting en de sloping. Vele Vijvenaars delen die mening. Ook de school zelf. Het gaat erom dat iedereen die er gaat zwemmen dat in de toekomst ook kan blijven doen. De aanpassingswerken die nodig zijn voor een nieuwe vergunning kun je toch faseren? En de kosten kun je spreiden, toch? Overigens: waarom niet een beetje wachten aangezien de vergunning nog loopt tot 2023?”
Dure ingrepen
Collega Maxim Laporte vult aan. “Het zijn vooral de kleuters en de kinderen die voor het eerst kennismaken met het bad die het slachtoffer zijn van de beslissing. Zij voelen er zich thuis. Alles is er afgestemd op hun leeftijd. In de Treffer is dat gezien de grootte van het zwembad niet mogelijk. Je hebt er veel zwemmers en er is heel veel lawaai.” Beide raadsleden stippen verder aan dat er voor de bouw van nieuwe klassen alternatieven zijn.
Maar schepen van Sport Kristof Chanterie (CD&V) verdedigde de beslissing van het stadsbestuur. “Om een nieuwe vergunning te verkrijgen, moet het dossier nu al voorbereid en opgemaakt worden.”
“De kosten zijn navenant: een nieuwe bevloering, nieuw plafond, andere dure ingrepen zodat er op zijn minst 500.000 euro nodig is. Plus jaarlijks grosso modo 22.000 euro, onder andere om de redders te betalen. Over een periode van 20 jaar komt je zo al vlug aan 1 miljoen euro. Dat is bijzonder veel voor een klein instructiebad dat al 45 jaar oud is. Daartegenover hebben wij de Treffer in Waregem waar alle kinderen voldoende ruimte en comfort hebben, ook om er te leren zwemmen”, besluit de schepen. (JDC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier