Verpleger redt leven van peuter Lyaz die in snoepje dreigt te stikken: “De paniek was groot”

De peuter was vijf seconden aan de aandacht van zijn ouders ontsnapt, en had uit de open bakken met schepsnoep een harde snoep in zijn mond gestopt. © GF
Redactie KW

“We waren volledig in paniek en probeerden met vijf mensen het snoepje uit Lyaz’ keel te halen. Niets werkte. Hij zat zeven minuten in ademnood en werd steeds blauwer. Tot een verpleger die harde bol met zijn vingers door zijn keel kon duwen.” Kiana Vanhooren (30) bekomt nog steeds van wat haar zoontje Lyaz (2) zaterdag overkwam in een supermarkt in Houthulst. De peuter had stiekem een snoepje uit een bak gehaald maar die kwam vast te zitten in zijn keel. “Door de verwondingen in zijn keel kon ons kereltje wel drie dagen niet normaal eten.”

Zaterdag kort voor de middag gingen Kiana Vanhooren (31), haar partner Ruben Lefevere (38) en hun zoontje Lyaz (2) inkopen doen in de Carrefour in de Jonkershovestraat in Houthulst. “Normaal zit Lyaz altijd in de winkelkar maar deze keer hadden we weinig nodig”, doet mama Kiana het verhaal. “Dus hij liep gewoon naast ons. Toen we even naar de voeding aan het kijken waren trok Lyaz plots achter me aan mijn kledij. Hij maakte een piepend geluid en wees de hele tijd naar zijn mond en keel. We zagen gewoon dat er iets hard in zijn keel zat. Vreselijk.”

Snoep muurvast

De peuter was vijf seconden aan de aandacht van zijn ouders ontsnapt, en had uit de open bakken met schepsnoep een harde snoep in zijn mond gestopt. “Die kreeg hij duidelijk niet doorgeslikt”, vervolgt Kiana. “We waren uiteraard meteen in paniek. Kloppen op de rug, zoals we leerden. Dat hielp niet. Op zijn borstkas duwen, op zijn keel duwen tot we hem zelfs omgekeerd hielden terwijl we maar bleven kloppen op zijn rug. Het hielp allemaal niet want die snoep zat muurvast. Intussen waren vijf mensen op ons geroep afgekomen en probeerden ze te helpen. Terwijl ze bleven op zijn rugje kloppen belde ik de ziekenwagen op. Intussen had ook een verpleger in de winkel door wat er gaande was. Hij zei dat hij verpleegspullen in zijn auto had liggen en ging die snel halen.”

Zeven minuten ademnood

De verpleger had intussen gezien dat de situatie erg dringend werd. “Lyaz zat intussen al zeven minuten in ademnood en werd steeds blauwer. Het was énorm beangstigend. Die verpleger probeerde dan maar meteen iets anders. Hij propte zijn vingers zo diep mogelijk in de mond en keel van Lyaz en kon met enkele stoten de snoep dieper duwen. Zo belandde het plots in zijn maag. De opluchting was enorm, zeker ook bij Lyaz. Hij kon letterlijk terug opgelucht ademhalen. Dit had echt niet langer mogen duren.” Intussen was ook de ziekenwagen gearriveerd en werd Lyaz naar het ziekenhuis van Ieper gebracht.

Verwondingen in keel

Daar bleek dat de peuter verwondingen had in de keel toen de snoep vast kwam te zitten. “Hij bloedde ook in zijn keel en had er duidelijk last van. Daardoor mocht hij drie dagen lang geen vaste of warme voeding eten maar intussen is hij aan de beterhand. Hij kon al terugkeren naar de crèche, met de nodige aandacht. Maar we zijn enorm blij dat dit goed afliep en zijn alle mensen die hielpen erg dankbaar, zeker die verpleger. Via een oproep op Facebook kon ik zijn naam achterhalen en hem uitvoerig bedanken. Hij is blij dat alles goed afliep met Lyaz. Die vraagt zelfs alweer of hij nieuwe snoepjes mag hebben, maar daar zullen we nog even mee wachten denken we” (lacht). (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier