Verpakkingsarme winkel Bokaal in Tielt bestaat één jaar
Bokaal, de verpakkingsarme winkel voor duurzaam en fair winkelplezier in de Bruggestraat, mag deze maand zijn eerste kaarsje uitblazen. Bert Reubens, voorzitter van de vzw WOP!, blikt al bij al tevreden terug op een bewogen coronajaar. “In 2021 publiek nog uitbreiden.”
Hoe kijken jullie terug op dit eerste jaar, dat spijtig genoeg vooral gekenmerkt werd door een virus dat nog niet direct ten dode lijkt opgeschreven?
Bert Reubens: “De winkel, onze inspirerende ontmoetingsplek, draait momenteel op een 60 à 70 vaste klanten. Daarmee zijn de verwachtingen tot dusver zeker ingelost. We hebben enkele producenten kunnen steunen die een moeilijke tijd doormaakten. Zo konden wekelijks groenten- en fruitpakketten besteld worden via De Levende Aarde. Op die manier hielpen we die ondernemer om een lange periode zonder boerenmarkt door te komen. Ook groeide een samenwerking met ‘t Oostgoed, een kleinschalige biologische groenteteler uit Ardooie.”
“Onze tweede grote pijler, de organisatie van workshops en inspirerende acties, viel grotendeels in het water. Wel konden we in september in beperkte mate een tweedehandsmarkt van sportkledij houden en deze maand ons steentje bijdragen aan een inzamelactie van warme winterkledij voor het vluchtelingenkamp in Duinkerke.”
In hoeverre is het aanbod de voorbije twaalf maanden uitgebreid?
“De vrijwillige medewerkers van Bokaal, zeven vaste en minstens vijf occasionele, laten zich graag inspireren door de vragen en ideeën van de bezoekers, en zijn hen daar enorm dankbaar voor. Zo verrijkten we het aanbod systematisch met nieuwe producten als brood, zuivel, thee, honing en huishoudproducten in bulk. Binnenkort verkopen we ook olijfolie.”
Misschien hebben we Bokaal in de aanloop naar de opstart te veel neergezet als een louter verpakkingsarme winkel, want laat duidelijk zijn dat jullie voor veel meer staan.
“Inderdaad. Met vzw WOP! willen we bewustzijn creëren rond het belang van een duurzamere en solidaire levensstijl. We helpen mensen concreet op weg om die keuzes te maken, via kleine of grotere veranderingen in aankoopgedrag en levensstijl. Elk product heeft een eigen verhaal en reden om in de winkel te liggen. Bij de productkeuze hebben we aandacht voor het globale plaatje, want de keuzes die we hier maken hebben impact op mens en milieu tot ver over de landsgrenzen.”
Wat is de uitdaging voor 2021?
“Enkele grote thema’s zoals duurzame kledij en verpakkingsvrije catering in de picture zetten, en ons publiek nog uitbreiden, in samenwerking met handelaars, clubs en verenigingen.”
“Wie bij ons iets koopt, investeert in de toekomst”
“Als we ingang vinden bij een of meerdere jeugdbewegingen, die hier bijvoorbeeld afwasmiddel en ontbijtgranen kopen voor hun kamp, proeven letterlijk nog veel meer mensen van Bokaal. VOC Opstap, waarmee we ons onderkomen in de Bruggestraat delen, doet dat al. Zo trekken we hele gezinnen mee in ons verhaal.”
Met alle respect: die verenigingen kijken vooral naar het bord. Valt Bokaal niet altijd duurder uit dan de prijsvechters onder de supermarkten?
“Bokaal wil uiteraard voor iederéén toegankelijk zijn en daarom nemen we minder marge op de verkoop. Maar voor een aantal artikelen ligt de productiekost nu eenmaal iets hoger. Ik ga niet ontkennen dat pakweg ons wc-papier duurder is dan in de supermarkt, maar wie het koopt, draagt zijn steentje bij aan sanitaire voorzieningen in het zuiden. Onze herbruikbare maandverbanden en menstruatiecups zijn misschien duurder in aankoop, maar op termijn goedkoper door de lange levensduur. In het bio-aanbod muesli, granen, rijst, pasta en noten liggen onze prijzen niet hoger. Je kan het ook zien als een investering in de toekomst. Je spaart het op lange termijn uit in gezondheidszorgen of afvalverwerking. Kijk, wij zien het anders: mensen betalen veel te veel voor allerlei brol die ze niet nodig hebben. Laat die zaken liggen en met wat je uitspaart, koop je bij ons een betere toekomst.”
Hoe milieubewust sta je met je gezin in het dagelijks leven?
“Vóór corona gingen we steevast met onze eigen potjes en dozen naar de bakker, slager, frituur enzovoort, wat nu tijdelijk niet meer mag. In de supermarkt kiezen we voor losse artikelen, nooit voor grote hoeveelheden in plasticwikkels. We eten seizoensgebonden en kiezen voor minder voedselkilometers: druiven uit Frankrijk of Italië, niet uit Peru. We gaan vaak voor tweedehands en onze kinderen nemen we mee naar winkels met een ecologisch aanbod.”
En hoe ervaren jullie kinderen die duurzame levensstijl?
“Ze groeien op met dat milieubewustzijn. Iets nieuws krijgen is altijd leuk en voor hen maakt het echt niet uit of dat dan tweedehands is of niet. Bovendien ervaren ze dat er voor bijna alles wel een tof eco-alternatief bestaat. Af en toe laten we iets liggen omdat het in veel te veel verpakking gewikkeld zit.”
In december ben je ook op zondagnamiddag welkom bij Bokaal van 14 tot 17 uur. Alle info en aanbod vind je op www.wopplanet.com/bokaal .
Privé
Bert Reubens (40) woont met zijn vrouw Lies Huys en hun drie dochters Floo (11), Janne (9) en Nette (5) in de Huttegemstraat in Tielt.
Loopbaan
Bert, bio-ingenieur land- en bosbeheer, werkt als onderzoeker aan het ILVO, het Instituut voor Landbouw- , Visserij- en Voedingsonderzoek in Merelbeke.
Vrije tijd
De vzw WOP! en Bokaal slorpen het gros van Berts vrije uurtjes op. Daarbuiten is hij ook bestuurslid van de Tieltse Mondiale Raad en voorzitter van de werkgroep lokale en leefbare stad.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier