Verontrustende coronacijfers in Duinkerke: burgemeester De Panne wil grens dicht

Burgemeester Bram Degrieck van De Panne.© MVO
Burgemeester Bram Degrieck van De Panne.© MVO
Redactie KW

Bram Degrieck, burgemeester van De Panne, betreurt de communicatie met de Franse buren na het verontrustende nieuws over de corona-uitbraak met de Britse variant in Duinkerke. Hij pleit voor een tijdelijke sluiting van de Frans-Belgische grenzen tot de situatie is opgeklaard.

“In de media lezen we al enkele dagen berichten over de toename van het aantal coronabesmettingen in de regio Duinkerke”, zegt burgemeester Bram Degrieck. “Op vandaag ontbreekt nog altijd een directe informatielink tussen de lokale besturen. In Frankrijk hebben de burgemeesters naar mijn aanvoelen nog minder in de pap te brokken dan hier bij ons in Vlaanderen. Zij zijn dus afhankelijk van de beslissingen van de prefectuur. Er is wel informatiedeling tussen de politiediensten, wat een goeie zaak is.”

“De Franse prefectuur deed een oproep naar Belgen om de ruime regio rond Duinkerke niet te bezoeken, vanwege de exponentiële stijging van het aantal coronagevallen, meer bepaald de Britse variant. Of men ondertussen ook vanuit Frankrijk de Fransen extra heeft opgeroepen om niet naar België te komen, is een andere vraag. Anderzijds moeten we vaststellen dat er weinig Fransen in het straatbeeld te zien zijn”, aldus de burgemeester.

Gouverneur

“Ik ben in overleg met de gouverneur en pleit voor strengere grenscontroles om zoveel mogelijk ‘va et vient’ uit te sluiten, vervolgt Degrieck. “Voor grensbewoners, in een regio van 20 km zijn er wat soepelere toepassingen op het verbod op niet-essentiële verplaatsingen van en naar België. Belgen gaan dus nog altijd vrolijk goedkoper water kopen aan de andere zijde van de grens, Fransen komen bij ons om tabak. Een effectieve, tijdelijke sluiting van de grens, tot de situatie is opgeklaard, lijkt me dan ook aangewezen.”

Maar dat is niet zo simpel als gezegd. “Een aantal grote bedrijven bij ons, alsook de dienstenchequesector draaien voor een groot stuk op Frans personeel. Die professionele ‘va-et-vient’ zal je dus niet zomaar stilleggen. Dus: moraal van het verhaal: waakzaam zijn, en laat dat Franse water daar maar even in de rekken staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier