Vernieuwde regenboogbrug plechtig geopend: “Een belangrijk stuk erfgoed waar we fier op mogen zijn”

Guy Hanssens van Dugardein-De Sutter (links) bouwde de vernieuwde brug, Noël Delmulle (rechts) van Danilith-Delmulle de oude. © JF
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Bij de vijvers rondom de Elindusarena is vrijdagnamiddag officieel de vernieuwde regenboogbrug geopend. De oorspronkelijke brug uit 1957 was aan vernieuwing toe. Noël Delmulle (96), die destijds meebouwde aan de oude brug, mocht mee het lintje doorknippen. “Het is een mooie vernieuwing”, aldus de kranige bouwheer op rust.

De regenboogbrug is een stukje Waregems erfgoed. Ze werd gebouwd als vereiste om het WK wielrennen van 1957 naar Waregem te kunnen halen. De aankomst van het kampioenschap was in het pas gebouwde Regenboogstadion en de brug was nodig om een laatste rechte lijn te vormen tot in het stadion. Het bouwwerk raakte maar net op tijd klaar voor de wedstrijd van 17 augustus 1957.

Rik Van Steenbergen kwam als eerste over de meet en werd voor de derde keer wereldkampioen. Louison Bobet en André Darrigade werden tweede en derde. Als herinnering aan het verleden van de brug, zijn alle drie hun namen verwerkt in het beton. De regenboogbrug, het regenboogpark en, tot in 2021, ook het Regenboogstadion, danken immers allen hun naam aan de regenboogtrui die er destijds werd uitgereikt.

Erfgoed

“De bedoeling was oorspronkelijk om de brug enkel te bouwen voor het WK en nadien terug af te breken”, zei schepen van Sport Kristof Chanterie. “Gelukkig is dat niet gebeurd. Bijna 70 jaar later staat ze er nog steeds, met deze mooie renovatie tot gevolg. We mogen zonder twijfel spreken van een belangrijk stuk erfgoed waar de stad en haar inwoners terecht fier op mogen zijn.”

Op de steigers na is de brug volledig vernieuwd. Er is een nieuwe brug en een nieuwe balustrade voorzien van ledverlichting. De totale kostprijs bedroeg 1.446.000 euro.

Ontharding

“Naast de regenboogbrug werd ook een autoluwe zone met veel groen aangelegd tussen de Zuiderlaan en het stadion”, zei schepen van Openbare Werken Philip Himpe. “Van de vroegere 8.000 vierkante meter verharding is 3.500 meter onthard en er is 2.500 vierkante meter groenzone bijgekomen. Deze werken kostten 1.823.000 euro.”

De regenboogbrug werd destijds aangelegd door de firma Delmulle Danilith uit Wortegem, waarvan Noël Delmulle zaakvoerder was. Noël, intussen 96 jaar, huldigde de brug mee in en zag dat het goed was. “Een schone brug”, vond Noël. “Met die kleine bocht en een bankje, het is een goeie vernieuwing.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier