Verloedering Oud Kerkhof leidt in Torhout tot ergernis
Onafhankelijk raadslid Koen Sap is niet te spreken over wat hij de lamentabele toestand van het Oud Kerkhof aan de Bruggestraat noemt. Hij vroeg maandagavond tijdens de digitale zitting van de Torhoutse gemeenteraad tekst en uitleg aan de verantwoordelijke schepen Elsie Desmet (CD&V). “Ruim zes jaar na de wettelijke bescherming is er nauwelijks iets aan de verloederde begraafplaats gebeurd”, sakkerde hij. “Het verval gaat bijzonder hard.”
Raadslid Sap wou concreet weten hoeveel grafmonumenten er intussen in hergebruik zijn genomen, hoeveel overeenkomsten voor het peterschap van een grafmonument er zijn, hoeveel concessies er verlengd werden en hoeveel herstellingen aan graven er al gebeurd zijn. “Al uw reglementjes inzake peterschap en dergelijke doen mij vooral aan de Fabeltjeskrant denken”, sneerde hij. “Het is een mislukking.”
Hoge herstelkosten en beschamend groenonderhoud
Koen Sap schetste wat er de voorbije jaren allemaal verbeterd is aan het Oud Kerkhof en vooral wat er … niet verbeterd is. “Naast de heraanleg van de paden heb ik voor de rest alleen de verdere neergang kunnen vaststellen”, zei hij. “En gezien hoe we de subsidies van de hogere overheid hebben gemist voor de renovatie van de paden.”
“De toestand van de grafmonumenten is ronduit schandalig. Als u denkt dat er mensen staan te springen om in zo’n monument een herbegrafenis te laten plaatshebben, dan nog enkel met een urne en waarbij ze bovendien de kosten van de renovatie moeten dragen, dan vrees ik dat dit een grote ontgoocheling zal worden. Laat staan dat velen het peterschap zouden aanvaarden en zomaar het financiële plaatje voor zich zullen nemen. Dus zal het overgrote deel van de herstelkosten op de nek van de belastingbetaler komen, naar schatting ruim 2 miljoen euro.”
“Intussen is ook het groenonderhoud beschamend. Aanvankelijk werd er gras gezaaid, maar in plaats daarvan zie ik nu vooral klaver, distels, plakkruid en kattenstaarten . Al dat onkruid blijvend verwijderen, zal geen lachertje zijn. Van dit domein een parkbegraafplaats maken, is totaal onrealistisch en onbetaalbaar. Dus zouden we de bescherming beter laten opheffen en de grond gebruiken voor openbaar nut, eventueel de bouw van een nieuw zwembad.”
Wettelijke procedures zijn nog lopende
“Aangezien de wettelijke procedures nog lopende zijn, met een aanplakking van minstens een jaar, kan ik nog geen cijfers geven over het hergebruik van de graven en/of de mogelijke peterschappen”, reageerde schepen Desmet. “Die aanplakking loopt tot 15 november. We kunnen pas ten vroegste vanaf die datum de grafmonumenten in hergebruik geven of er peters of meters voor zoeken. Eerst zullen we trouwens een lijst opmaken van grafzerken die hiervoor in aanmerking komen.”
“Om dezelfde reden zijn er nog geen herstellingen aan monumenten mogelijk. Pas na het aflopen van de procedures kunnen er premies aangevraagd worden bij Onroerend Erfgoed. Het wordt zeker wachten tot 2022. Op het Oud Kerkhof zijn er in totaal 1.653 zogenoemde eeuwige vergunningen die vernieuwd kunnen worden. Daarvan situeren er zich 410 in het niet-beschermde deel en 1.243 in het beschermde deel. Daarnaast zijn er op beide delen samen nog 171 lopende concessies, die eindigen tussen 2021 en 2070.”
“Sowieso gebeurt er aan het Oud Kerkhof al heel veel, zonder dat het opvalt. We zijn er sterk mee bezig, maar er is tijd voor nodig. Zo’n groot project realiseren, met name evolueren naar een mooie parkbegraafplaats, kun je niet in een handomdraai in de juiste plooi doen vallen.”
“Uiteraard kunnen we de wettelijke bescherming niet ongedaan maken”, reageerde burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) nog.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier