Verkiezing Prins Carnaval in Zwevezele

Bij de Orde van de Bolhoed werden de kandidaten voor de Prins Carnavalverkiezing voorgesteld. © foto NS
Redactie KW

Bij de Orde van de Bolhoed vinden binnenkort de 52ste carnavalsfeesten plaats.

Op zaterdag 15 februari vinden de Prins Carnavalverkiezingen plaats en op zondag 23 februari trekt de stoet door de straten.

Twee kandidaten doen een gooi naar de titel van Prins Carnaval. Frederik Vancauwenberghe (40) zal met roosje Stefanie Debaene (36) de gele campagnekleur dragen. Het tweede duo bestaat uit Jonas Duyvejonck (19) met zijn zus en roosje Haike Duyvejonck (20). Zij kozen voor de rode campagnekleur. De verkiezingsfuif vindt plaats in de feesttent langs de Tramstraat.

Vierde deelname

Frederik en Stefanie kennen elkaar al geruime tijd en het carnavalsgebeuren ligt hen na aan het hart. “Wij kennen elkaar van tijdens ons uitgaansleven en zijn beiden lid van de carnavalsvereniging Links Van Vooren“, verduidelijkt Frederik. “Het is voor mij mijn vierde deelname aan de verkiezingen. In 2002 werd ik verkozen tot Prins. Ik wilde dit wel nog eens overdoen. Het jaar 2020 klinkt heel mooi en wie weet wordt het opnieuw een overwinning. We starten onze campagne, die niet al te veel geld kost, rustig, maar krachtig. We laten de traktatie met frisse pintjes wat achterwege en kiezen doelbewust voor een belegde boterham. Dat is een stuk goedkoper en we willen hiermee ook laten zien dat de pintjes niet altijd nodig zijn om plezier te maken.”

Broer en zus

Jonas en Haike zijn broer en zus en vonden het een leuke uitdaging om deel te nemen. Ze schrijven voor een stukje geschiedenis. “We zijn beiden zot van carnaval”, weet Jonas. “Mijn ouders runnen café De Landsman en ook mijn mama is zot van carnaval. Een broer en zus die deelnemen aan de verkiezingen is nog nooit eerder gebeurd. Laten we zeggen dat wij voor een zotte geschiedenis zullen zorgen. Ikzelf ben lid van KLJ Zwevezele en mijn zus is dan eerder actief bij de Chiromeisjes. Carnaval is een feest voor iedereen en ook de jeugd moet volop kunnen genieten. De kern van het gebeuren is toch wel de Prins Carnavalverkiezingen en dat mag niet verloren gaan. Een verkiezing kan uiteraard niet plaatsvinden zonder kandidaten, vandaar dat men de jeugd warm moet maken om carnaval in ere te houden.”

De verkiezingsfuif vindt op zaterdag 15 februari vanaf 19 uur. Stemmen kan in de feesttent langs de Tramstraat en dit tot en met 24 uur. De week nadien viert men verder feest met op zaterdag 22 februari kindercarnaval, de kroegentocht en het Krokusbal van de KLJ. Het echte topfeest is op zondag 23 februari met de carnavalsstoet en de carnavalsafsluiter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier