Verkiezing bij de Assebroekse ‘Aanborgers’: uitdagers wippen oude hoofdmannen uit het bestuur
Opmerkelijke wending in het bestuur van de Gemene- en Lowijden, de gronden in Assebroek en Oedelem die al bijna 700 jaar beheerd worden door oude families die ze van vader op zoon of dochter aan elkaar doorgeven. Bij de eerste verkiezingen voor twee nieuwe bestuursleden in 22 jaar tijd wonnen de twee jongere uitdagers het nipt van de zittende oude hoofdmannen, beiden 70-plussers.
De ruim duizend ‘aanborgers’, mede-eigenaars van de Gemene- en Loweiden in Assebroek en Oedelem, mochten 7 september twee nieuwe hoofdmannen in het bestuur kiezen.
Vijf hoofdmannen
Deze Gemene- en Loweiden bestaan uit 50 hectare weiden achter het AZ Sint-Lucas en 30 hectare in Ryckevelde. Ze worden al bijna 700 jaar beheerd door oude families. De zogenaamde ‘aanborgers’ geven de grond al eeuwenlang van vader op zoon of dochter over. Deze aanborgers verkiezen onder elkaar een bestuur dat bestaat uit vijf hoofdmannen. Er worden drie jaarlijkse eens drie en eens twee hoofdmannen verkozen. Het systeem is opgevat zodat er steeds een overlapping is tussen de blijvende hoofdmannen (dit jaar drie) en eventueel nieuwe hoofdmannen, dat zijn er dit jaar twee. Het gaat echter niet steeds om een echte verkiezingen, want de voorbije twee decennia waren er geen uitdagers en moest de algemene vergadering van Aanborgers gewoon het bestuur bevestigen.
Geen vrouwen en ongehuwde mannen
Het was nu voor het eerst in 22 jaar dat er nog eens een verkiezing moest plaatsvinden. De uittredende hoofdmannen Antoine Dombrecht en Willy Batsleer kregen concurrentie van de in duo aantredende kandidaten Dirk Rotsaert (65, voormalig politie-inspecteur) en Pieter Spanoghe (47, landbouwingenieur). Deze uitdagers zeggen te staan voor een beter beheer van de boorden en bermen te staan en vooral ook voor vernieuwing en meer transparantie en inspraak door de aanborgers. Nu is het zo dat er geen vrouwen en ook geen ongehuwde mannen mogen zetelen in het bestuur. “Zulke zaken zijn echt niet meer van de tijd”, zegt de pas verkozen hoofdman Pieter Spanoghe. De uittredende hoofdmannen stonden dan weer voor het behoud van de aloude tradities en willen erover waken ‘geen vereniging zoals elke andere’ te worden door al te veel toegevingen te doen.
Uiteindelijk kwamen 496 aanborgers hun stem uitbrengen in zaal Patria in Assebroek. Spanoghe en Rotsaert haalden hun functie van hoofdman binnen door respectievelijk 271 en 244 stemmen binnen te halen. Geen gigantisch verschil dus met de uittredende hoofdmannen, maar toch een duidelijke overwinning. “De mensen hebben duidelijk geoordeeld dat het tijd werd voor nieuwe mensen met nieuwe ideeën”, geeft een gelukkige nieuwe hoofdman Pieter Spanoghe nog mee.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier