Wegens gebrek aan bestuursleden die kunnen helpen bij de organisatie houdt KM De Grensvink op te bestaan. Zo komt er een einde aan 75 jaar vinkengeschiedenis op de Molenaarelst.
“Nee, niet door coronapandemie, maar wel door een gebrek aan bestuursleden die kunnen helpen op de zettingen verdwijnt onze KM De Grensvink. We worden allemaal een beetje ouder”, zegt huidig voorzitter Roger Meseure (79). “Werkkracht is echt wel nodig want de stokken die gebruikt worden op de zettingen om de liedjes te noteren, moeten gelegd en opgehaald worden, en dat begint steeds minder te lukken. Ons laatste lokaal was café De Spoorlijn 68 in de Langemarkstraat en de zettingen gingen door in de Molenaarelststraat, een heel eind van elkaar verwijderd. Ik ben sinds 1979 voorzitter en speel al met de vinken sinds 1970. Nooit was ik lid van een andere vinkenmaatschappij. Momenteel zijn er nog dertien leden, maar dat is natuurlijk ooit anders geweest. De broodnodige verjonging komt er niet meer en zo ziet de toekomst van de mooie vinkensport er niet rooskleurig uit. Onze trouwe leden en ook ikzelf zullen onze hobby verder blijven beoefenen en blijven spelen in het gewest Zonnebeke – Geluveld – Beselare dat nog drie maatschappijen telt, namelijk de Staalbekken in Zonnebeke, de Blauwbekken in Geluveld en de Blauwe Boomgaard in Beselare. Natuurlijk vinden we dat allemaal jammer, maar het begint voor het bestuur, dat naast mezelf nog bestaat uit Willy Decroix, Jose Rosseel, Patrick Noyez en Heidi Decroix, echt zwaar door te wegen en het is dan beter te stoppen.”
Rijke geschiedenis
Er was reeds voor de Eerste Wereldoorlog sprake van vinkeniers op de wijk, maar de eerste echte maatschappij kwam er pas met De Frontvink, die opgericht werd in 1936. Na de Tweede Wereldoorlog verdween de Frontvink en in 1946 werd de Grensvink boven de doopvont gehouden. De naam verwijst naar de wijk die gesitueerd is op de grens van Zonnebeke en Beselare. De maatschappij had als thuishaven café het Zagershof bij Camille Hoornaert en Julia Mernout. Toen in 1983 het Zagerhof verdween, trok men naar café De Broodseinde, later naar de Volksbond om te eindigen in De Spoorlijn 68.
Vinkenmaatschappij De Grensvink heeft op vele vlakken een rol gespeeld en een belangrijke invloed gehad op het reilen en zeilen van de Molenaarelst. Naast het organiseren van vinkenzettingen was de vereniging nauw betrokken bij de inwijding van de kapel in 1963. Nadien was de maatschappij ook de organisator van de Vlaamse kerkmis (de voorloper van de huidige Molenaarelstfeesten) in de inmiddels verdwenen school op de wijk. En van 1963 tot 173 speelde De Grensvink ook toneel. Het waren meestal pretentieloze humoristische sketches die voor ambiance zorgen. Een hoogtepunt was de viering van de koninklijke titel in 1996. Het liedje van de vink heeft ruim 75 jaar geklonken op de Molenaarelst maar nu zullen de vinken er zwijgen. (NVZ)