WTC Gerowi uit Pittem laat veiligheid primeren op plezier en neemt geen risico’s
De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat vanaf 18 mei sportbeoefening in groepen tot 20 personen onder bepaalde voorwaarden toegelaten is. Dit klonk vele wielertoeristenclubs als muziek in de oren. Ondanks het feit dat ook hun leden staan te popelen heeft het bestuur van WTC Gerowi toch besloten op veilig te spelen. Roland Desmet gaf op afstand tekst en uitleg.
“Net als iedereen hebben ook wij vernomen dat fietsen in grote groepen tot 20 personen sinds 18 mei weer toegelaten is”, begint Roland. “Net als zovelen stonden ook onze leden te popelen om weer samen de baan op te trekken. We zijn binnen het bestuur in eerste instantie en petit comité gaan samenzitten om te overleggen hoe wij het gingen aanpakken en hebben alles verder online besproken met de rest van het bestuur. Zo hebben we besloten om nog even de kat uit de boom te kijken en nog geen ‘officiële’ groepsritten te organiseren.”
“Er zijn een aantal redenen voor deze beslissing. Allereerst is het zo dat een aanzienlijk deel van onze leden qua leeftijd in de risicogroep valt en we willen vermijden dat we binnenkort met een aantal ernstig zieken zitten. Daarnaast vinden we dat het praktisch gezien bijna onmogelijk is om met een groep van 20 mensen te fietsen en constant de social afstand van anderhalve meter te behouden. We vrezen dan ook dat de accordeon regelmatig zal dichtschuiven, wat het risico op besmetting zal doen toenemen”, somt Roland op.
“Ten slotte denken we ook aan de baankapiteins. Vanuit de Veiligheidsraad is immers bepaald dat er per groep een baankapitein moet zijn, die de verantwoordelijkheid heeft voor het naleven van de regels binnen de groep. We vinden de verantwoordelijkheid voor deze mensen te groot. Als we dit alles samenvoegen zijn we met het bestuur van mening dat de veiligheid nog altijd moet primeren op de fun. Nu te gretig inpikken op de extra vrijheid zou er kunnen voor zorgen dat het plezier binnen korte tijd weer zou kunnen afgelopen zijn. Dat willen we ten allen tijde vermijden.”
Kleine groepen
Dat betekent uiteraard niet dat de wielerclub haar leden wil verhinderen om samen te fietsen. “Daarom hebben we een aantal richtlijnen doorgestuurd, waarop onze leden zich kunnen baseren. Als mensen willen samenrijden moet de groep beperkt blijven tot maximaal tien fietsers, zodat de social distance beter kan behouden worden. Binnen de groep dienen ze rekening te houden met de regels. Ze moeten 1,5 meter afstand houden, iedereen moet een zakdoek bij hebben, want het gekende ‘rennerssnuiten’ tussen duim en neus is uiteraard uit den boze. En iedereen moet ook de gekende hygiënemaatregelen blijven toepassen.”
Roland gaat verder: “Per groep zal in onderlinge afspraak ook een verantwoordelijke baankapitein of coach aangeduid moeten worden, die een lijstje zal opmaken van wie er mee gereden heeft. Dat lijstje dient dan na iedere rit naar mij doorgemaild te worden. We hebben het opmaken van deze lijstjes ingevoerd met het oog op een eventuele tracing wanneer iemand besmet zou raken. Zo zal het gemakkelijk zijn om te achterhalen met wie die persoon in contact is geweest.”
Roland denkt dat het bestuur met al het bovenstaande een goed evenwicht gevonden heeft tussen het plezier van samen in een beperkte groep te sporten en dit toch op een veilige manier te doen.
“We zullen nu opvolgen hoe de komende weken zullen verlopen qua besmettingen en tevens op 8 juni de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad in overweging nemen. Op basis daarvan kunnen we als bestuur dan ons beleid gaan aanpassen.” (JG)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier