Vriendinnen verenigen zich in wielerteam De Rogéetjes

De Rogéetjes trekken er iedere zondagvoormiddag samen op uit. © gf
Stijn Moerman

Wanneer je op zondag in het Brugse aan het fietsen bent, is de kans groot dat je ooit de roze brigade van De Rogéetjes tegenkomt. Deze fietsclub bestaat uit 15 dames met een passie voor wielrennen én roséwijn. “Veel mensen denken dat onze naam gelinkt is aan een coureur, maar het verwijst eigenlijk naar roséwijn, dat na enkele glazen plots rogéwijn werd”, lacht voorzitter Charlotte Deschacht.

Damesfietsclub De Rogéetjes zag in 2016 het levenslicht. “Ik reed graag met de fiets, maar ik was bang om met andere groepen mee te fietsen”, legt Charlotte Deschacht uit. “In Shifting Gears, de fietsenwinkel van mijn man Hakim Verbeure, kwam dat een paar keer ter sprake toen er klanten waren en bleek dat enkele dames met hetzelfde euvel zaten. Daarop beslisten we om samen op pad te gaan en op die manier zijn De Rogéetjes ontstaan. Eerst waren we met vier, nu met 15 leden.”

Zomer of winter, iedere zondag trekken de dames samen op pad. “In het begin spraken we altijd af aan de zaak, maar naarmate het ledenaantal groeide, zochten we een locatie die centraal gelegen was voor iedereen. Dus verzamelen we nu telkens in de zomer om 9 uur en in de winter om 9.30 uur aan de Scheepsdalebrug, waar we dan vertrekken voor ritjes van 50 tot 70 kilometer. En af en toe doen we eens gek en haspelen we 120 km af. Meestal is de helft van leden op post voor ons ritje. Voor mij is het nu het voorbije anderhalf jaar wat minder geweest, omdat ik zwanger was van ons zoontje Max. En met een kind in huis is het ook minder evident om wekelijks op die koersfiets te springen.”

Charlotte merkt dat de goesting om te fietsen na de voorbije coronamaanden wel groot is. “Sinds het opnieuw toegestaan is om in groep te fietsen, zijn we al bijna iedere keer met 10 tot 14 dames. Voor de rest heeft het coronavirus weinig gevolgen voor ons team. Er moet bij ons immers geen lidgeld betaald worden. We zijn een bende vriendinnen die voor het plezier op zondag samen gaan rijden en af en toe samen aperitieven. Meer moet dat niet zijn.”