Vriendenkring Paracommando Menen bestaat 30 jaar

ANPCV Vriendenkring Menen, met voorzitter Robert Callewaert derde van links. © Nicolas Verhaeghe
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De Vriendenkring Paracommando Menen bestaat 30 jaar en dat werd, op een bijzondere manier, gevierd. De verjaardag werd gekoppeld aan een stoet, die tot aan de sluizen trok, om er aan te sluiten bij de herdenkingsplechtigheden.

Ze zijn de eerste die in geval van gevaar worden opgetrommeld, ze springen uit vliegtuigen om zo vijandelijke gebieden binnen te dringen en ze vormen de elite van onze defensie. De Belgische paracommando’s hebben in de afgelopen jaren naam en faam verworven vanwege hun grenzeloze moed. Eenmaal hun loopbaan bij de landsverdediging ten einde komt, blijft het gevoel van broederschap sterk aanwezig. Dat gevoel lag aan de stichting van verschillende vriendenkringen, waaronder ook die van Menen.

Broederschap nooit verdwenen

“Zo werd in 1994 ook in Menen een vriendenkring opgericht”, horen we bij de Menense afdeling. “Wijlen Jean-Claude Strobbe was lid van een afdeling in de Vlaamse Ardennen, maar wilde in zijn thuisstad ook met een vereniging aan de slag. Om een volwaardige afdeling van het ANCPV, de overkoepelende organisatie, te worden moesten er wel 50 leden worden gevonden. Toen werd meteen duidelijk dat het broederschap binnen de para’s nooit was verdwenen. In een mum van tijd hadden ze hun ledenaantal, en dat is in al die tijd blijven groeien. Ondertussen zitten we al aan meer dan 150 leden en sympathisanten.”

Park ter Walle

Een nieuwe vereniging? Dat kon niet zonder een eigen lokaal en ook hierin evolueerde de vriendenkring. “We begonnen met bijeenkomsten op zondag, in café De Kerpel. Daar werden herinneringen opgehaald of afspraken gemaakt, bij een koffie of een stevige pint. Later konden we onze intrek nemen in een leeg schoolgebouw in de Yvonne Serruysstraat. Ondertussen hebben we onze vaste stek gevonden in het Park Ter Walle, waar we sinds 2022 onze bijeenkomsten houden.”

De vriendenkring organiseert jaarlijks nog heel wat activiteiten, de een al wat indrukwekkender dan de andere. “Iedere 3de zaterdag van juni wordt de sabotage van de sluizen herdacht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wisten parachutisten, samen met leden van het verzet, daar de bezetters een stevige slag toe te dienen. Ons 30-jarig bestaan hebben we aan die herdenking gekoppeld. We trokken in stoet, van aan ons clublokaal tot aan de sluizen, om ons bij de feestelijkheden aan te sluiten. De stoet was compleet met een regiment aan doedelzakspelers en voertuigen uit die tijd.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier