Voorzitter en penningmeester geven fakkel door bij Wielercel Maldegem
Bij de Maldegemse Wielercel hebben voorzitter Raf Van de Velde (87) en penningmeester Aimé D’Hooge (88) de fakkel doorgegeven aan Cyriel Gobeyn (69) en Charline Deklerck (63). Beiden blijven verder lid van de Wielercel.
In 1998 riep toenmalig burgemeester Johan De Roo alle wielerclubs en organisatoren van wielerwedstrijden samen om in een wielercel de krachten te bundelen. De Wielercel, de opvolger van de Maldegemse Jonge Krachten, bestaat uit 18 leden. Raf Van de Velde werd als voorzitter verkozen. In 2008 werd Aimé D’Hooge penningmeester.
Blessure
“Voetbal en wielrennen hebben altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Ik voetbalde bij FC Adegem, maar door een blessure moest ik vroegtijdig stoppen. Van voetballer werd ik bestuurslid – 15 jaar lang – bij KSK Maldegem. Later werd ik ook voorzitter van de Alte Herren.”
“Als wielerliefhebber werd ik in 1968 lid van de Maldegemse Jonge Krachten die toen het Maldegemse wielergebeuren onder zijn vleugels nam”, schetst Raf Van de Velde zijn sportieve loopbaan.
Ook Aimé D’Hooge kreeg de wielermicrobe te pakken. “Naast de ritten van de eigen club (WTC Den Akker) nam ik deel aan rally’ s van meer dan 200 km. Ik vertegenwoordigde onze club in de Wielercel. In 2008 werd ik op voorstel van Raf penningmeester”, vertelt Aimé.
Behalve de kampioenschappen die door steden en gemeenten worden georganiseerd, moeten alle wielerwedstrijden die onder de Vlaamse wielerfederatie vallen bij die federatie worden aangevraagd door een organisatie die een stamnummer heeft bij de federatie. De Wielercel is in Maldegem de enige vereniging die een dergelijk stamnummer heeft.
BK
“Wij staan bij de wielerbond bekend als een gemeente met een hart voor het wielrennen. Wij organiseerden al tweemaal het BK tijdrijden en eenmaal het BK op de weg. Wij waren ervan overtuigd dat onze Wielercel een hecht blok vormde, maar plots bleek toch dat er enkele rotte appels tussen zaten. Die hebben we om het voorbestaan van de Wielercel te verzekeren verwijderd”, vervolgt Raf.
Door die verwijdering zat de Wielercel plots zonder penningmeester. “Raf heeft mij toen gevraagd of ik die taak op mij wou nemen. Het was geen pretje om na een fraudezaak de nieuwe penningmeester te worden. Wekelijks kwam ik met de voorzitter samen om de werking te bekijken en alle leden mochten de boekhouding inkijken”, pikt Aimé in.
Geen afscheid
Zowel Raf als Aimé spreken nog altijd vol passie over de Wielercel en haar werking en toch hebben zij samen beslist om de fakkel door te geven. Van een afscheid is echter geen sprake. “Wij zijn allebei ruim de tachtig gepasseerd. Met de komst van de computer moet nu alles veel sneller gaan. Wij overleggen nog altijd persoonlijk met elkaar en onze boekhouding staat nog in een boek. Omdat zoiets niet meer past in onze moderne tijden geven wij de fakkel door aan jonge krachten maar blijven wel actief meewerken binnen de Wielercel”, besluiten ze.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier