Tuin kasteel Allart in Aalbeke voor het eerst in 50 jaar open voor publiek
Davidsfonds Aalbeke organiseerde zijn jaarlijkse Vlaamse feestdagevenement op een uitzonderlijke locatie: de Engelse tuin van Kasteel Allart. Het was 50 jaar geleden dat het park nog eens werd opengesteld. De Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke bracht er een aperitiefconcert.
Op 7 juli was het een bijzondere feestdag bij Davidsfonds Aalbeke en wel om twee redenen: het aperitiefconcert van de Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke geleid door Aaron Eggermont en de openstelling van de Engelse tuin van Kasteel Allart, gelegen aan de Moeskroensesteenweg.
Het kasteel en bijhorende vijvertuinen is eigendom van notaris Vincent Guillemyn die er ook woont. “Het is 50 jaar geleden dat het park nog eens werd opengesteld voor het publiek. Het was zolang een verborgen parel”, duidt Pierre Ruysschaert, voorzitter van Davidsfonds Aalbeke.
Na het concert konden de ruim 150 toeschouwers genieten van een broodje worst van de barbecue. Dit in samenwerking met Harmonie Eendracht, Femma Aalbeke & Chiro Korneelke. Na de lunch leidde eigenaar-bewoner Vincent Guillemyn de bezoekers rond in de tuinen.
Een boeiend verhaal
Het centrale deel van het landgoed stamt uit de Heerlijkheid van Aelbeke en behoorde deels toe aan de Paters Jezuïeten uit Rijsel. Eind 18e eeuw werden de bezittingen door de Franse revolutionairen verkocht. In 1800 werd op het terrein een landhuis in laat-classicistische stijl opgetrokken in opdracht van de familie De Brabander-Cottignies. Een deel van het park werd in die tijd aangelegd. In 1870 werd het domein gekocht als buitenverblijf door dokter en consul van België Louis Sioen die in Tourcoing woonde, de grootvader van de Franse industrieel Georges Allart. Allart erfde het domein in 1909 en ging er wonen. Hij liet het kasteel in 1910 uitbreiden en verbouwen, waarbij het hoofdgebouw werd gerenoveerd, de zijvleugels werden verhoogd en een hoektorentje in art nouveau stijl werd toegevoegd. Ook werden er tal van dienstgebouwen aangebouwd. In 1911 kocht Mr. Allart nog 2 ha grond aan en liet een Engels landschapspark aanleggen. Na het overlijden van Georges Allart in 1962 stond het kasteel gedurende meer dan 30 jaar leeg. Eind jaren 90 startten de restauratiewerken door zijn aanverwanten en tevens nieuwe bewoners van het kasteel, de familie Guillemyn.
Bron: Wikipedia
‘.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier