Tot woonboot omgebouwde vrachtschepen van de Barge Association meren aan in Veurnse jachthaven
Dit weekend gonsde het van leven op het water in de anders eerder rustige jachthaven van Veurne. De DBA – The Barge Association had dit jaar Veurne als Europese bestemming gekozen. Maar liefst 22 boten meerden aan bij de Kaaiplaats en kregen een rondleiding met twee Veurnse stadsgidsen.
“De DBA – Barge Association is een internationale club met meer dan 1. 500 leden over de hele wereld”, zegt bestuurslid Tim Cadle. “Oorspronkelijk werd onze vereniging opgericht in 1992 onder de naam ‘Dutch Barge Association’ door enkele schippers die afgedankte commerciële vrachtschepen hadden omgebouwd tot woonboten, en daarvan waren de meeste van Nederlandse origine omdat dit soort vaartuig vooral in Nederland veel werd gebruikt.”
Gered van de sloop
“Zo werden er heel wat oude schepen gered van de sloop omdat ze zich door hun formaat (18 tot 38 meter lang) perfect leenden om te worden omgebouwd tot een comfortabele woonruimte. Later sloten Britse, Franse, Duitse, Belgische schuiten zich bij de club aan en profileren we ons als DBA – The Barge Association, zonder de link met ‘Dutch’.”
“Het oudste omgebouwde vrachtschip dat nu meevaart naar Veurne dateert van 1903. Maar iedereen dit geïnteresseerd is in schepen waarmee je kan cruisen op de Europese binnenwateren of erin wonen, is welkom in onze club. Intussen zijn er ook leden met nieuwe boten, speciaal ontworpen om aan boord te wonen, maar wel gebaseerd op de traditionele binnenvaartstijl.”
Ieder jaar, met uitzondering van het coronajaar, organiseert DBA één rally in het Verenigd Koninkrijk en één in Europa. “Twee jaar geleden kozen we Den Bosch als Europese bestemming, dit jaar is het Veurne”, vervolgt Tim Cadle. “Deze regio bevalt ons enorm, en persoonlijk kom ik hier vaak en graag. Deze regio heeft een boeiende geschiedenis en mooie plekjes…”
Praatje slaan
“Zelf heb ik al meerdere keren Ieper, Brugge en Nieuwpoort bezocht. Dit weekend krijgen we een rondgeleide met Veurnse stadsgidsen. We proeven van lokale streekbieren en streekgerechten zoals tomaat-garnaal en maatjesharing, maar aan die haringen waag ik me toch liever niet… Sommige leden blijven hier wat langer dan dit weekend, en ik blijf hier zelfs tot oktober!”
De schepen waren niet toegankelijk voor het publiek, maar aan de buitenkant van elk schip hing wel een banner met daarop de naam en informatie over het bouwjaar en de bouwwerf, de afmetingen, het type enz. En wie zin had in een praatje kon kennismaken met de schippers in de tent aan de kaai.
Jonas Bel, schepen van Vrije Tijd: “Binnenvaart was in het verleden dé manier bij uitstek om de economie te laten floreren. Dit weekend was een unieke manier om hiermee kennis te maken.”
(MVQ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier