Tetterplek Deerlijk wordt sociale ontmoetingsplaats: “Noden vlug ontdekken”
Het Sociaal Huis heeft verregaande plannen om in september met een Tetterplek van start te gaan in Uzien. “Het wordt een sociale ontmoetingsplek. Een plaats voor verbinding, creatie en ontmoeting”, klinkt het overtuigd bij de initiatiefnemers.
Delphine Derammelaere (44) en Miek Vandamme (45) gingen het voorbije jaar met hun ‘tettercamionette’ naar verschillende plaatsen in Deerlijk om de buurt beter te leren kennen. “Met het project Buur(t)centraal zetten ze nog meer in op een zorgzame buurt. Een buurt die een thuis is voor iedereen, waar ontmoeting en aandacht voor elkaar vanzelfsprekend zijn. Via allerlei laagdrempelige acties zetten we in op verbinding en luisteren we naar wat de noden en de dynamieken van de buurt zijn. Onder de noemer Hallo buur(t) zorgden we voor allerlei leuke en diverse activiteiten.”
Kinderarmoede
De Tettercamionette krijgt dit jaar een vervolg en wordt uitgebreid met een Tetterplek. “De Nationale Loterij lanceerde een projectoproep voor subsidies onder het koepelthema kinderarmoedebestrijding. Vanuit het Sociaal Huis werd het project Tetterplek ingediend. Dat is de continuering van onze intussen bekende Tettercamionette, maar dan op een vaste plek.”
“Het wordt een echte sociale ontmoetingsplaats waar we onder meer ontmoeting en buur(t)verbinding willen stimuleren, diverse workshops aanbieden, een openbaar digipunt inrichten en de dienstverlening van het Huis van het Kind een fysieke locatie willen toewijzen.”
“Wat zo’n Tetterplek met kinderarmoedebestrijding te maken heeft? We gaan voor een bredere aanpak. Want alles wat bij de kinderen terechtkomt, begon ooit bij de ouders. Het biedt mensen in een kwetsbare (financiële) situatie de kans om toegang te krijgen tot diverse (gemeentelijke) diensten, om hun sociaal netwerk te ontplooien. En voor ons is er hierdoor meer vroegdetectie van noden.”
Invulling
“De Tetterplek leeft al even in ons hoofd, maar moet nog verder ontwikkeld worden. We zijn volop bezig de belangrijkste krijtlijnen uit te zetten: van invulling tot locatie en realisatie. Het goede nieuws is alvast dat we het maximale steunbedrag van 25.000 euro in ontvangst mogen nemen. Het project staat nog in zijn kinderschoenen.”
“Dat geeft ons en onze inwoners de vrijheid om samen creatief te zijn en de verdere invulling vorm te geven. Wie hieromtrent creatieve ideeën heeft, mag het altijd laten weten via zorgzaam@deerlijk.be.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier