‘Spelen op Zolder’ viert 25-jarig bestaan met marathon van 25 uur: “Het samenspel met vrienden is belangrijker dan het spel winnen”
De gezelschapsspellenclub die in 1996 in Groenhove het licht zag, heeft zijn jubileum gevierd met een marathon op vertrouwd terrein: in dienstencentrum De Braambeier was ‘Spelen op Zolder’ 25 uur rond de spelborden verzameld. Voortaan is daar op vrijdagavond opnieuw concentratie en ambiance verzekerd.
De dagen kort, de avonden lang. Met de mondmaskers af en de kaarten op tafel, zet Spelen op Zolder in oktober weer tweewekelijks het weekend in. Als in een gezellige huiskamer, duiken spelers met verbeelding en tactiek in een verhaal zoals in een boek.
Ondanks de zware concurrentie van computergames kunnen gezelschapsspellen beslist overleven, en winnen merken zoals ‘999-games’ zelfs aan populariteit. Waar halfweg de jaren 90 de spellen vooral uit Duitsland kwamen, is er een groeiende markt in het Nederlandse taalgebied.
Ook de complexiteit van de spellen is sinds de beginjaren enorm gestegen: “Sommige nieuwe uitgaven vragen meer dan een uur uitleg, of hebben een speeltijd tot zeven uur. Maar evengoed zitten klassiekers als Monopoly of Risk in onze collectie van 2.000 spellen”, duidt penningmeester Peter Delafontaine. “Tijdens corona speelden we ook online, maar met een onvoldaan gevoel. Niets leukers dan de dobbelstenen in de hand te voelen, de gezichtsuitdrukking van de tegenstander te zien, of iemand een verrassende zet te zien doen.”
Spelen op Zolder, de tweede oudste spelclub van West-Vlaanderen, is het geesteskind van wijlen Veldegemnaar Geert Lagrou. Toen computerspellen en vooral internet nog in de kinderschoenen stonden, kreeg hij vol overgave fans van bord- en kaartspelen verenigd op de zolder van Groenhove op Zuidwege. Toen bestuurslid Arnold Strubbe moeilijk te been was, werd naar de Braambeier uitgeweken, waar een lift is.
Fysiek plezier
De veertigtal abonnees en evenveel losse spelers hebben er elke eerste, derde en eventueel vijfde vrijdagavond van de maand afspraak om 19.30 uur. In de rode en blauwe zaal van de Braambeier is iedereen welkom op een eerste gratis spelavond.
“Meestal vier spelers gaan rond een spelbord helemaal op in een verhaallijn. Spellen zijn er in graden van moeilijkheid, waarin nu eens taal centraal staat, dan weer de tactiek en het geheugen. Ons doel blijft onveranderd: mensen samenbrengen en hen het plezier van fysieke spellen leren kennen om in een gemoedelijke sfeer de degens te kruisen. Anders dan bij sport is niet de zege het belangrijkste, maar wel het samenspel met vrienden”, vat ondervoorzitter Yves Degrieck samen.
(HV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier