Sint-Hubertusschutters organiseren biatlon: “Iedereen is welkom, maar basisconditie is vereist”

Dirk Blockeel, Luc Goegebeur, Pierre Vangeluwe en Martin Vandeginste oefenen nog even. © PPW
Redactie KW

Op zaterdag 19 september organiseren de Sint-Hubertusschutters in en rond hun lokalen aan de Koning Albertstraat 20 een heuse biatlon. De wedstrijd is toegankelijk voor sportievelingen vanaf 10 jaar. Deelnemen vereist een goede gezondheid en de fysieke conditie om vijf kilometer te kunnen lopen. Vooraf inschrijven is verplicht en kan tot en met zondag 13 september.

“We kunnen voor de biatlon rekenen op het partnership van wapenhandel Nikabi en de Koninklijke Federatie Karabijn- en Pistoolschutters Antwerpen”, verduidelijkt voorzitter Luc Goegebeur. “Het wedstrijdconcept is heel eenvoudig. Er wordt in totaal vijf kilometer gelopen, drie keer liggend geschoten en één keer staand. Bij het schietgedeelte worden vijf doelen voorzien. Per gemist doel of overschrijding van de tijdslimiet van vijf minuten, moet er een strafronde worden gelopen. De schietafstand bedraagt tien meter. Deelnemers kunnen hun startuur zelf bepalen bij inschrijving. Wij voorzien zelf luchtdrukwapens van het type Hammerli AR20. Het is namelijk verboden deel te nemen met een eigen wapen. Iedereen is op zaterdag 19 september welkom, maar een basisconditie is wel een vereiste.”

Rijke geschiedenis

Vanaf 10 uur worden enkele schietbanen ter beschikking gesteld voor het volgen van een initiatie. Deze is verplicht voor niet-schutters. De duurtijd bedraagt ongeveer een kwartier en wordt steeds begeleid door ervaringsdeskundigen, aangesloten bij een schietclub van Fros Multisport Vlaanderen.

Per gemist doel of overschrijding van de tijd, moet er een strafronde worden gelopen

De Sint-Hubertusschuttersgilde werd opgericht in 1934. Aanvankelijk waren er 22 leden. In de beginjaren domineerde het folkloristische aspect met vooral wildschietingen. Door het jaarlijks stijgende ledenaantal beleefde de club in de jaren ’70 enkele belangrijke topmomenten dankzij de deelname aan internationale wedstrijden. De voortdurende evolutie in de schietsport en de intussen gebrekkige accommodatie in café De Sportman zorgde in de jaren ’80 voor een terugval. Tijdens de viering voor het 50-jarig bestaan in 1984 werd het roer volledig omgegooid. Een dagelijks bestuur zorgde voor een nieuwe wind en in samenwerking met de gemeente werd het huidige complex uit de grond gestampt. De gemeente zorgde ook voor de ruwbouw en mede door sponsoring en hulp uit de bedrijfswereld werden de nieuwe schietbanen geïnstalleerd. Met de volledig gesloten (indoor)schietstand bezitten de Sint-Hubertusschutters over een complex dat uniek is in België.

(PPW)

Opgericht: in april 1934

Bestuur: Luc Goegebeur (voorzitter), Martin Vanderginste (ondervoorzitter) en Alain Viaene (secretaris)

Aantal leden: 770 mannen en 78 vrouwen. 23 onder hen zijn jonger dan 18 jaar. Het oudste lid is 83, het jongste 10

Praktisch: De schietstand is open op woensdag- en vrijdagavond vanaf 17.30 uur, op zaterdag vanaf 14 uur en op zondagmorgen vanaf 9 uur. Adres: Koning Albertstraat 20 (naast sporthal), 8791 Beveren-Leie. Tel. 056 72 86 00, e-mail: contact@sint-hubertusschutters.be, www.sint-hubertusschutters.be.

Inschrijven kan via www.frosbiatlon.be. Wens je lid te worden van de Sint-Hubertusschutters, of wens je meer informatie over de biatlon, neem dan contact op met Luc Goegebeur: 0476 63 09 86.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.