Schuttersgilde Sint-Pietersbosseniers bestaat 395 (!) jaar: “We stemmen nieuwe leden met bonen”

De Koninklijke Schuttersgilde Sint-Pietersbosseniers is de oudste karabijnschuttersvereniging van Vlaanderen. © gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Met haar 395 jaar is de Koninklijke Schuttersgilde Sint-Pietersbosseniers Hulste de oudste karabijnschuttersvereniging van Vlaanderen. Sinds mensenheugenis houden ze opendeurdagen met Hulste Kermis. Zo ook dit jaar. Hun verhaal leest als een roman. “De geschiedenis staat bol van rituelen, regels en afspraken”, zegt voorzitter Rudi D’Hoop.

De gilde werd gesticht op 21 juli 1628 onder impuls van de toenmalige kasteelheer Willem vander Gracht, Dorpsheer van de Heerlijkheid van Hulste, dit gestaafd met een octrooi van Filips IV, koning van Spanje, toen ook Graaf van Vlaanderen.

Orde bewaren

“De gilde was oorspronkelijk een lokale burgermilitie om het dorp te beschermen en verdedigen bij een externe aanval van bijvoorbeeld rondzwervende roversbenden of vreemde legers en intern de orde te handhaven bij oproer, brand of prominent bezoek”, zegt de literatuur. “Je kan dat een beetje vergelijken met de huidige orde- en hulpdiensten zoals politie, brandweer en leger: het bewaken en bewaren van orde, rust en veiligheid van de burgers”, duidt voorzitter Rudi D’Hoop.

Ook werden leden van de karabijngilde soms opgevorderd buiten Hulste. “Zo is in 1704 Hulste belast geweest te leveren op de post te Moerbrugge-Oostkamp van zeven goede kloeke en volwassen mannen voorzien van goede fysiques, pouder ende loot, om aldaar de wacht te houden jegens den vijand”, aldus de geschiedenisboeken. “Hoe het verder met onze Bosseniers in de 18de eeuw en in de Franse tijd verliep, weten we niet. Er zijn geen Gildeboeken of andere bronnen. Vanaf de 19e eeuw krijgen we een duidelijke inkijk via die gildeboeken. Vanaf dan evolueert de schuttersgilde geleidelijk naar een vrijetijdsbesteding”, vertelt secretaris Jozef Verhelst.

Bruine en witte bonen

Opeenvolgende schrijvers-secretarissen noteerden in verslagboeken het reilen en zeilen van de vereniging. “We vinden er het reglement terug en een lijst van de leden. Het boek van 1868 stipuleert onder andere dat het in de gildekamer ten strengste verboden is met teerlingen of met de kaarten te spelen op schietdagen terwijl de kaars ter ere van Sint-Pieter brandt. Er mag ook geen tabak gesmoord of geknabbeld worden”, zegt Jozef. Men kan ook niet zomaar lid worden van de gilde.

“We zijn op de eerste plaats een vriendenclub en dan pas een schuttersclub”

“De geheime stemming gebeurt zoals vanouds overgeleverd, met bruine en witte bonen. Elk stemgerechtigd lid stemt door een witte boon, een positieve stem, of een bruine boon, een negatieve stem, in een doos te werpen. Om aangenomen te worden moet minstens tweederde van de aanwezige leden een positieve stem hebben uitgebracht.” Leuk detail: de eerste gildezuster werd op 18 juli 1948 ‘met grote meerderheid ingelijfd’ (sic): met veertien stemmen voor en één tegen. “Het jaar daarop, in 1949, verslaat ze al haar gildebroeders en zo wordt Imelda Capelle de eerste koningin.”

60-tal leden

Voor WO I telde de Gilde een 100-tal leden, niet weinig op een bevolking van 3.000 Hulstenaren. Nu blijft het ledenaantal schommelen rond de 60. Er is wel een stijgende tendens met vrouwelijke leden. In 1954 werd het oude doelkot van de schietstand gesloopt en vervangen door een totaal nieuwe infrastructuur. De schietstand werd hierbij teruggebracht van 62 tot 50 meter. Later werd nog een en ander grondig aangepast met een cafetaria en een moderne overdekte tienmeter-schietstand met 9 volautomatische banen voor luchtkarabijn.

Met de bouw van een schietstand van 25 meter in 2005 kwam de mogelijkheid voor het beoefenen van de disciplines met pistool en revolver. Vanaf 2008 kan je ook op 10 meter schieten. “Dit maakt van de gilde een plaats waar voor ieder lid een discipline is, en zo de mogelijkheid krijgt zich te vervolmaken in de sport die hen nauw aan het hart ligt. We zijn op de eerste plaats een vriendenclub en dan pas een schutttersclub”, besluit Rudi.

Deken der Gilde

Behalve Rudi en Jozef bestaat het bestuur van de Gilde verder uit ondervoorzitter Lucien Vancoillie en penningmeester Werner Theunynck. Sinds het ontstaan van de Gilde is het een traditie dat op de maandag van Hulste Kermis de kampioenen hun eredeken groeten. De functie van de ‘Deken der Gilde’ is een erepost die wordt aangeboden aan de burgemeester van de stad. Traditiegetrouw schenkt hij jaarlijks zijn Dekenprijs op kermismaandag en ontvangt dan de Gildebroeders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier