Rustige Bosstappers uit Jabbeke mikken nu al op 2022

Vier Rustige Bosstappers in de natuur: Marleen D'hondt, Johan Haegeman, Marie-Paule De Visch en Annie Knockaert. © Davy Coghe
Redactie KW

In zo goed als alle verenigingen wordt 2020 een jaar dat men niet snel zal vergeten. Ook de leden van wandelclub ‘Rustige Bosstappers’ uit Jabbeke hebben de laatste weken nog maar zelden de wandelschoenen moeten bovenhalen. Tijd voor bezinning en reorganisatie, dus: 2021 wordt een sabbatjaar.

Voorzitter Marie-Paule Devisch (64) is niettemin blij dat eind februari de jaarlijkse Bibbertocht nog kon doorgaan. “We hebben de laatste maanden nog geen enkele tocht kunnen inrichten. Jaarlijks organiseren we drie wandeltochten en richten we twee busreizen in om deel te nemen aan een wandeling van een andere wandelclub. Door corona hebben we al deze activiteiten jammer genoeg moeten schrappen. Als je weet dat we gemiddeld op elke activiteit zo’n duizend deelnemers verwelkomen, mag je ervan uitgaan dat heel wat wandelaars serieus ontgoocheld zijn.”

Bijna 3.000 deelnemers

Wandelclub ‘Rustige Bosstappers’ kent zijn oorsprong in 1984, toen het oudercomité van de Rijksbasisschool (R.B.S.) in Jabbeke een wandeltocht organiseerde om wat geld in te zamelen voor de school. Het initiatief was een onverhoopt succes en werd het jaar daarop herhaald. Nog hetzelfde jaar was wandelclub ‘Rustige Bosstappers’ (RBS) geboren.

“In 1988 werd het bestuursorgaan officieel geïnstalleerd en vooral de aanstelling van een parcoursmeester was belangrijk. In hetzelfde jaar verscheen voor de eerste keer ons clubblad”, vertelt Marie-Paule Devisch. “Door de jaren heen wijzigde de samenstelling van het bestuur af en toe, maar heel wat leden (waaronder mezelf) zijn al ruim 35 jaar lid van de vereniging. Ondertussen is het huidige bestuur al meer dan tien jaar actief en mogen we terugblikken op enkele heel geslaagde wandelingen. We mochten zelfs enkele jaren geleden op onze R.B.S-tocht, die we traditioneel de laatste zondag van oktober organiseren, bijna drieduizend deelnemers verwelkomen.”

Sociale sport

De voorzitter van de Jabbeekse wandelclub benadrukt dat het in de eerste plaats de bedoeling is om zoveel mogelijk mensen aan te zetten om op een gezonde manier te bewegen. “We willen via onze laagdrempelige sport de wandelaars in contact brengen met de natuur en de kans bieden om andere mensen te ontmoeten. Wandelen is een sociale sport en juist daarom is het zo jammer dat het coronavirus onze activiteiten dwarsboomt. We hebben door de afgelasting van onze wandelingen uiteraard ook financieel verlies geleden, maar dat is bijzaak, want we hadden dit jaar ook geen kosten. Via ons krantje blijven we onze leden op de hoogte houden van het reilen en zeilen binnen onze club Belangrijk, in deze moeilijke maanden waarin we elkaar maar zelden ontmoeten.”

Zoals in heel wat verenigingen vinden jonge mensen gemakkelijk de weg naar de activiteiten, maar zijn ze zelden bereid om een bestuursfunctie op te nemen.

Op naar een topjaar

“In 2021 houden we een sabbatjaar. Door de onzekerheid omwille van het coronavirus organiseren we geen tochten, maar we zijn ook toe aan een reorganisatie van ons bestuur. Enkele bestuursleden haken af en we zoeken nieuwe mensen. Wie geïnteresseerd is, kan met mij contact opnemen. In 2022 maken we er hoe dan ook een topjaar van, met drie heel mooie wandelingen waarop we heel wat wandelaars verwachten”, besluit een enthousiaste voorzitter.

(PDC)

Rustige Bosstappers

Opgericht in: 1985

Voorzitter: Marie-Paule Devisch (sinds 2008)

Aantal leden: +/- 350 leden

Doel: Via een laagdrempelige sport de mensen van Jabbeke en omstreken aanzetten om op een gezonde manier te bewegen

Website: https://rbs-178.jimdofree.com

Contact: via de voorzitter van de vereniging (050 81 54 46)

Activiteiten: laatste zaterdag van februari: Bibbertocht – laatste zondag van april: Parel van Groot Jabbeke – laatste zondag van oktober: RBS-tocht

Oproep: De vereniging zoekt dringend nieuwe bestuursleden om het voortbestaan van de wandelclub te verzekeren

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.