Roeselaarse DuikersKlub bestaat 50 jaar en maakt zich op om koninklijk te worden: “Als duiker moet je gewoon je verstand gebruiken”

Een mooie, speciale foto van de RDK van duiker en onderwaterfotograaf Peter Ryngaert. © GF/Peter Ryngaert
Peter Soete

De RDK ofwel de Roeselaarse DuikersKlub viert dit jaar hun vijftigjarig jubileum. De aanvraag om een koninklijke vereniging te worden, is in gang gezet en er volgen enkele leuke activiteiten voor de leden. We grasduinen even door het verleden van de Roeselaarse duikers.

We zitten rond de tafel met duikschoolverantwoordelijke Geert Hauspie, materiaalmeester en multimediaverantwoordelijke Tom Everaet en Eric Bolle, die al 46 jaar lid is van de RDK. “De Roeselaarse DuikersKlub werd in september 1974 opgericht”, begint Geert Hauspie. “Paul Loosvelt en Edmond Vancoillie waren de grote initiatiefnemers. Er waren ook enkele kikvorsmannen van de brandweer die vragende partij waren om met een duikvereniging in Roeselare te starten. Niet vergeten dat er met het Spillebad in 1972 ook een nieuw zwembad werd geopend in onze stad. Onze eerste duikinstructeur was Germain Leenknegt. Die man woonde in Hooglede en was al duikinstructeur in Brugge. Hij maakt de overstap naar Roeselare, is nu 81 jaar en is nog altijd lid van de RDK.”

“De eerste aanvraag aan het stadsbestuur gebeurde eigenlijk al op 4 juli 1974”, bedenkt Eric Bolle. “Die aanvraag werd echter geweigerd omdat de stad ten onrechte dacht dat er bij de trainingen altijd een redder van de stad aanwezig moest zijn. Toen dat misverstand uit de wereld was geholpen, volgde op 22 november de officiële akte van de RDK die onmiddellijk een dertigtal leden telde. Ik zelf volgde in de vakantie van 1978 enkele proeflessen en kreeg de smaak te pakken. Na een achttal maanden trainen in het zwembad mocht ik voor de eerste keer in open water duiken.”

“Nu gaat dat sneller”, zegt Geert Hauspie. “Indien kandidaat-duikers iedere week komen trainen, volgt na twee of drie maanden al een eerste duik in open water. En iedere eerste maandag van de maand is er een initiatieles in het zwembad en na een groot uur kan men al met perslucht duiken.”

Rebels trekje

“We hebben nu een 90-tal leden”, vertelt Tom Everaet. “Corona heeft ons een ferme duw gegeven, maar we komen er opnieuw bovenop. Voor corona hadden we 110 leden en na corona zijn we weer opgestart met 75 leden. Het feit dat we als RDK nu ook aanwezig zijn op Facebook en Instagram en we een eigen website hebben, helpt ook om de interesse aan te wakkeren. En ja, we schrijven nog steeds dat we een klub zijn, met -k, dus. Noem het gerust een rebels trekje.” (lacht)

“Wat duiken zo leuk maakt”, herhalen Geert, Tom en Eric mijn vraag. “De rust, de absolute stilte onder water. Het is ook enorm ontspannend na een zware werkweek. De onderwaterwereld is ontzettend mooi. Indien er een hemel zou bestaan, dan bevindt die zich onder water.” (lacht)

“We schrijven nog steeds dat we een klub zijn, met -k, dus. Noem het gerust een rebels trekje”

“Duiken is niet gevaarlijker dan een andere sport”, bedenkt Geert. “Het is misschien een berekend risico, maar we sluiten bijna alle risico’s uit. Toekomstige duikers moeten eerst goed op de hoogte zijn van de theoretische kennis van de duiksport, daarna volgen heel veel oefeningen in het zwembad en pas dan kan men duiken in open water onder begeleiding van een instructeur. En zelfs een ervaren duiker moet altijd duiken met een buddy. Neen, duiken is geen risicosport.”

“Er zijn heel veel mooie plaatsen om te duiken”, volgens Eric. “Sommige leden duiken graag naar scheepswrakken of in ondergelopen mijnen of steengroeves, maar Egypte, de Malediven, Cuba en Estartite zijn ook geliefde duikbestemmingen.”

Koninklijk

“Wij maken ieder jaar een clubreis”, zegt Tom. “Dit jaar gaat het eind juli richting Egypte met 25 deelnemers. We duiken dan twee à drie keer per dag om de onderwaterwereld te ontdekken en te bewonderen. Gevaarlijke situaties onder water met vissen of koralen? Kom nergens aan en dan gebeurt er ook niets onverwacht, is ons motto. Een degelijke kennis van de onderwaterwereld is natuurlijk onontbeerlijk. Je kunt immers pijnlijke ogenblikken beleven als je aan een vuurkoraal komt of steenvissen, schorpioenvissen of pijlstaartroggen benadert en probeert aan te raken. Maar die dieren vallen de mens niet aan, zelfs haaien niet. Dus moet je als duiker gewoon je verstand gebruiken en overal afblijven.”

“We zijn inderdaad bezig met de aanvraag om een koninklijke vereniging te worden”, besluit Geert. “Maar er staan dit jaar nog heel wat activiteiten op het programma. Zo is er op 20 april een voorstelling in zaal Ocar van onderwaterfotografen en videografen en staan we in juni op de Batjes met een duiktank waarin iedereen een duik kan wagen. In november is er ons clubfeest met een ontvangst op het stadhuis en een avondfeest in Het Sacrament en tenslotte staan we ook op de kerstmarkt voor de goede doelen in de Zuidstraat. Je hoort het, het wordt een goedgevuld feestjaar.”

Alle info over de Roeselaarse DuikersKlub is te vinden op www.roeselaarseduikersklub.be en op Facebook en Instagram.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier