Retro Winkel Sport (6) – Tweelingbroers Luc en Marc Vandamme samen al meer dan halve eeuw vrijwilliger bij de club

Luc en Marc Vandamme op het vertrouwde terrein van Terschueren. © ©2024 Jan Stragier
Wouter Vander Stricht

Tweelingbroers Luc en Marc Vandamme (71) zijn samen al ruim 50 jaar in de weer voor Winkel Sport. Terwijl Luc heel wat functies doorliep, van jeugdtrainer tot materiaalman, wordt Marc geroemd om zijn handige handen.

Aan vaderszijde was de familie afkomstig uit Sint-Eloois-Winkel, maar de tweelingbroers Luc en Marc Vandamme geboren op 27 juli 1952 groeiden op in Lendelede, waar ze ook voetbalden. “De dag dat we 16 jaar werden mochten we debuteren in de Beker van West-Vlaanderen. Winkel Sport benaderde ons toen om hier te komen spelen, maar het bestuur met toen nog Jan en Mariette vroeg te veel geld. Uiteindelijk hebben we een zevental jaar in het eerste elftal gespeeld, dat toen voor het grootste deel uit jeugdspelers bestond.”

De broers wonen nu nog altijd naast elkaar in de Terschuerenlaan, op een steenworp van het eerste terrein. “Dat was door toedoen van Firmin Debusseré. De wijk was hier gepland, hij zocht volk om er te komen wonen. In 1977 zijn we naar hier verhuisd.”

120 uur op de bus

Luc en Marc hebben elk twee zonen, Dieter en Wouter, Gerdi en Steven (+). “Toen die begonnen te voetballen werd ik op een jeugdtornooi op WS Lauwe gevraagd om de afgevaardigde te vervangen”, zegt Luc. En zo is de bal aan het rollen gegaan. Luc doorliep heel wat functies, was ook jarenlang trainer, maar ook de man die het materiaal op orde hield. “Hier op Terschueren heb ik zowat alles gedaan, behalve de lijnen gewit. Van netten hangen tot het gras afrijden, we deden het allemaal. Vaak samen met wijlen Jacques Lecluyse.” Luc reisde ook mee op verplaatsingen. “Ik heb eens uitgerekend dat ik per seizoen, door de busreizen met beloften en eerste ploeg, meer dan 120 uur in de autocar zat. Dat zijn vijf dagen en vijf nachten!”

Marc kwam wat later bij de club. “In 2008 werd ik door Carlos Vanderhelst gevraagd om wat klusjes te doen. En dat doe ik nu nog steeds. Er valt hier altijd wel iets te repareren of in orde te brengen. En als het echt specialistenwerk is, roep ik er iemand bij. Het enige dat voor mij zal wegvallen is het over en weer rijden met de kledij van Terschueren naar Klein Harelbeke.”

De buisjes van Sifke

Nu Geert Cool vertrekt bij Winkel Sport houdt het verhaal in eerste nationale op. “Ik heb het hele avontuur van derde provinciale naar eerste nationale meegemaakt”, zegt Luc. “Het valt ook in niets meer te vergelijken. Het gras moeten we wel niet meer afrijden, er ligt nu kunstgras”, lacht hij.

Marc, die net als zijn broer in het bestuur zetelt en ook blijft: “We moeten vooral dankbaar zijn voor wat Geert hier gerealiseerd heeft.” Luc knikt: “We hebben een topaccommodatie en dito verlichting, zonder Geert Cool zouden we nooit zover gestaan hebben.”

Zaterdagavond 4 mei is er de laatste thuiswedstrijd van Winkel Sport. “Met een delegatie anciens uit het bestuur gaan we eerst eten met Geert en daarna is er de afscheidsmatch.”

Marc heeft nog een leuke anekdote in petto. “In het begin was ik veel de baan op met Sifke Witdouck. Hij had op Klein Harelbeke buisjes in het veld geslagen, die de hoekpunten van het strafschopgebied aangaven. We vonden die maar niet terug. Tot bleek dat hij op het verkeerde veld zat te zoeken…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier