Ook na 25 jaar blijft KetaKeti uit Damme Nepalees dorpje steunen

Naar aanleiding van 25 jaar KetaKeti kwam ook de ambassadeur van Nepal in België, H. E. Gahendra Rajbhandari, naar Damme afgezakt. Het gezelschap kreeg een rondleiding in het stadhuis door burgemeester Joachim Coens. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Binnenkort trekt een groep initiatiefnemers van het project KetaKeti opnieuw naar het Nepalese dorpje Melamchi Ghyang om er het schooltje te steunen. De aanzet voor het project werd net 25 jaar geleden gegeven door Hilde Kuypers. Naar aanleiding daarvan kwam de Nepalese ambassadeur naar Damme.

Op dinsdagavond 26 maart verzamelden een groep initiatiefnemers, sympathisanten en sponsors van het project KetaKeti in Damme. De aanzet voor dit schoolproject werd in 1999, dus net 25 jaar geleden, gegeven door Hilde Kuypers, zaakvoerster van de kledij, decoratie- en geschenkenwinkel Indigo in Damme, die recent de deuren sloot. Ze maakte er samen met vrienden een trektocht doorheen een weinig toeristische streek in Nepal, Helambu met name, en werd er geconfronteerd met de vele noden in deze onherbergzame streek.

Het was de start voor een kleinschalig hulpproject en in 2001 richtte Hilde samen met enkele medestanders uit Damme en omstreken de vzw KetaKeti op om zo een lokaal schooltje te steunen door een groot deel van de weddes van de leerkrachten te financieren. In België doet KetaKeti aan sensibilisering via nieuwsbrieven, voordrachten en het inzamelen van de nodige fondsen.

Ambassadeur in damme

“25 jaar na die aanzet zijn we nog altijd actief met KetaKeti”, zegt Hilde Kuypers. “We hebben in die jaren het aantal leerlingen in de school sterk zien stijgen omdat ze er ook vanuit de omliggende dorpen op afkwamen.” Naar aanleiding van die 25ste verjaardag kwam ook de ambassadeur van Nepal in België, H. E. Gahendra Rajbhandari, naar Damme afgezakt. Het gezelschap kreeg een rondleiding in het stadhuis door burgemeester Joachim Coens (CD&V+).

Een van de grotere sponsors van KetaKeti is Rotary Damme en de omliggende Rotary afdelingen. Rotary slaagde er via een zogenaamde global grant in om de school, de medische post en de keuken van zonnepanelen te voorzien. Over een drietal weken trekt een kerngroep van KetaKeti terug naar Nepal om er de resultaten te bekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier