Ook boldersclub in Oostnieuwkerke start opnieuw, dankzij sleepvorm: “Baan in bolletra ligt er weer piekfijn bij”

We zien Marc Denolf met achter hem v.l.n.r. Kurt Maekelberg, René Depypere en Etienne Vanacker. (foto JCR) © JOKE COUVREUR
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Na een maandenlange windstilte door de coronacrisis zijn ook de activiteiten bij boldersclub ’t Nieuw Boldershof opnieuw opgestart. Dankzij de handige handen van lid Marc Denolf werd een sleepvorm ontwikkeld om de baan in de bolletra langs de Roeselarestraat er terug piekfijn bij te leggen. “We merken dat er ook alsmaar meer jonge mensen de weg naar onze club vinden.”

Sinds de heropening van de horeca komen ook de leden van boldersclub ’t Nieuw Boldershof terug samen in de bolletra langs de Roeselarestraat. Die bolletra werd meer dan 30 jaar geleden gebouwd door tachtiger Rene Depypere, die ook langs de Roeselarestraat woont. De baan werd aangelegd door wijlen Alberic Heemeryck.

Beiden waren grote fan van de sport en bouwden daarom een plaats waar liefhebbers sindsdien volop kunnen bollen. “Bollen is niet zo bekend in België. Enkel in de streek tussen Roeselare en Eernegem en in de regio tussen Kortrijk en Doornik vind je nog vele bolletra’s terug”, aldus Chris Snauwaert, bestuurslid bij boldersclub ’t Nieuw Boldershof.

De Oostnieuwkerkse bolletra is enkel op dinsdag en donderdag gesloten. Op andere dagen wordt er volop gespeeld in de bolletra. De club organiseert ieder jaar diverse kampioenschappen en tornooien.

“Bollen is gewoon een leuke volkssport. Net als bij petanque proberen we zoveel mogelijk bollen zo dicht mogelijk bij een bepaald punt, de ‘stake’ te bollen”, legt Chris uit. Hij is een van de 65 leden van de club.

“De coronacrisis heeft geen invloed gehad op ons ledenaantal. Meer nog, we merken zelfs dat er meer en meer jonge mensen de weg vinden naar onze club.”

Dankzij sleepvorm

Doordat er tijdens de coronacrisis niet mocht gespeeld worden, was het bij de herstart nodig om de baan eens onder handen te nemen. “De ondergrond van onze bolletra is opgebouwd met onder andere koeienbloed, roggemeel en zout. Na een periode waarin er niet werd gespeeld, was het nodig dat er wat werken werden uitgevoerd.”

De club kon daarvoor rekenen op de hulp van lid Marc Denolf. De handige leerkracht ontwikkelde een sleepvorm waarmee de baan terug mooi gelegd kon worden. “We bestaan momenteel al 32 jaar. Dankzij de uitvinding van Marc en de vele enthousiaste leden zien we hoopvol uit naar de toekomst.”

(BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.