Na de bestuurswissel bij EFC-IKZ (Izegem): voorzitter zoekt zwemwater
De bloeiende zwemclub EFC-IKZ heeft een nieuwe voorzitter. Nadat Frank Bruyneel jarenlang de dienst uitmaakte, is Frederik Schacht de nieuwe preses. Het bestuur kreeg een injectie aan nieuw bloed en kijkt hoopvol de postcoronatijd tegemoet.
Onlangs werden in De Leest de kampioenen van EFC-IKZ gehuldigd. Na een bizar zwemseizoen kondigt de club meteen ook enkele wijzigingen in het bestuur aan. Frank Bruyneel had zijn functie van voorzitter vacant gesteld en wordt opgevolgd door Frederik Schacht. Roos Plovie volgt Greet Cappelle op als secretaris en Sévrine Adams is de nieuwe sportsecretaris in de plaats van Evy Lagae.
Voetbalscheidsrechter
De nieuwe voorzitter is in sportmiddens geen onbekende. De uit Beselare afkomstige voetbalref was enkele jaren aan de slag in de amateurreeksen, maar is nu arbiter in eerste provinciale. “Ik heb daar bewust een stapje achteruit gezet, het moet allemaal nog te combineren vallen.”
Frederik Schacht is ook zaakvoerder van Europrints met uitvalsbasis in de Winkelhoekstraat waar hij met zijn gezin ook woont. “Wij doen alle bedrukkingen. Dat doen we niet binnenshuis, maar voor elke opdracht ga ik op zoek naar de perfecte drukker en zo lever ik mijn klanten de beste kwaliteit.”
Met het stadsbestuur zijn we in gesprek: het binnenbad begint al de tanden te tonen
Frederik is getrouwd met Debby Vandeputte, samen zijn de ouders van Jasper (11) en Hanne (9). “Het is via mijn echtgenote dat ik in het zwemmen ben terecht gekomen. Debby heeft lang aan competitiezwemmen gedaan en behoorde ook tot de betere zwemsters in de provincie. Het zwembad in Deerlijk sloot de deuren en Debby is toen zwemtrainster geworden in Izegem. Zelf ging al eens mee als afgevaardigde naar wedstrijden en zo ben ik ook de club binnen gerold. Twee maanden geleden heeft bakker Jan Dierickx Visschers me gevraagd om in het bestuur te komen. Ik had al wat bij diverse activiteiten geholpen, maar ik vroeg mezelf ook af of ik er nog tijd voldoende voor zou hebben. Ik ben ook nog trainer van de U12 bij Mandel United. Maar ik hapte toe om me bij het bestuur te voegen.”
Er waren op dat moment ook wat functiewissels. “Roos Plovie wordt immers onze nieuwe secretaris die alle algemene administratie op zich neemt, Sévrine Adams wordt sportsecretaris. Zij zorgt dat alles in verband met competities en wedstrijden perfect geregeld is. Beroepshalve zijn het twee directiesecretaresses, ze zijn dus geknipt voor de job.”
Zelf werd Frederik Schacht gevraagd om meteen voorzitter te worden. “Aan de ene kant wat vroeg, want ik heb niet veel ervaring binnen de club. Aan de andere kant kan ik het goed uitleggen”, lacht Frederik. “Als voorzitter is het vooral mijn taak het team goed te laten samenwerken. We hebben ook een moeilijke periode achter de rug, het zwembad was een tijd gesloten en vergaderen moesten we doen van achter onze pc.”
erevoorzitter
Ook heel wat mensen blijven nog op post binnen het bestuur. Naast het vernoemde nieuwe trio ziet het bestuur er als volgt uit: Myriam Vermaut (zwemschool), Sandra Joije (penningmeester), Jocelyne Dierickx Visschers (sportief verantwoordelijke), Kurt Debouck (bestuurslid/hoofdsponsor), Christa Vercruysse (API en sportief coördinator) en Guntze Demeulenaere (ondervoorzitter provinciaal bestuur). “Jan Dierickx Visschers staat in voor de sponsoring, maar als oprichter van de club hebben we hem ook met de titel erevoorzitter bedacht.”
De nieuwe voorzitter wil het competitiezwemmen binnen de club naar een nog hoger niveau tillen. “We hebben al heel wat talent aan boord, maar de lat ligt erg hoog in het competitiezwemmen. Niet iedereen wil ook zoveel trainen, daarom hebben we een aparte groep gemaakt voor jongens en meisjes die af en toe zonder al te veel druk wedstrijden willen zwemmen. We hebben ook nog onze triatlongroep waarbij we al wat meer gaan toespitsen op de langere afstanden. Die trainingen plannen we dan ook alternerend in met hun looptrainingen. Voor de ‘performance groep’, zwemmers die echt willen doorgroeien, zijn we ook nog op zoek naar meer zwemuren. Schrijf gerust dat ik als voorzitter op zoek ben naar meer zwemwater. Ondanks een goede verhouding met het stadsbestuur hebben we hier niet genoeg uren om echt door te stoten naar de top. Daarom liggen onze zwemmers al om 6 uur in het water. We moeten ook uitwijken naar Brugge en Moeskroen om een 50 meterbad te kunnen gebruiken, maar daar komen de verplaatsingen dan bij. Onze toppers trainen nu 10 uur in het bad en doen twee uur aan droogtraining. Maar volgens Sport Vlaanderen moeten we streven naar 23 uur. Daar zitten we dus nog ver vanaf. Als we ooit iemand op de Olympische Spelen willen krijgen, dan gaat daar een traject van tien jaar aan vooraf. Gelukkig hebben we ook veel getalenteerde trainers. Emmanuel Vanluchene is hier nu ook trainer, iemand met olympische ervaring spreekt voor onze leden tot de verbeelding.”
Buitenbad overkappen
De nieuwe voorzitter gaat ook in gesprek met de sportschepen. “We hebben ook al voorgesteld om het buitenbad te overkappen, dat zou wellicht de goedkoopste oplossing zijn. Maar het binnenbad begint al de tanden te tonen, de startblokken zijn versleten en niet meer officieel, er zijn dus gewoon kosten aan het zwembad. We zouden daar graag een oplossing zien. Niet enkel voor ons, maar ook voor de vele andere verenigingen die er gebruik van kunnen maken. We zijn ook een van de grootste clubs uit Izegem.”
EFC-IKZ telt 50 competiezwemmers die door negen trainers gecoacht worden. De groep in de zwemschool en de recreanten omvatten 300 leden, die begeleid worden door een 30-tal trainers en hulptrainers. “We hebben ook altijd wachtlijsten, maar door corona zagen we ook mensen afhaken die nu hopelijk terugkeren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier