Michiel Goderis (76) geeft de fakkel door als dirigent van het Roeselaars Sint-Jozefskoor: “Trots en tevredenheid overheersen”
Na meer dan 44 jaar lief, leed en vooral muziek te hebben gedeeld, neemt Michiel Goderis (76) midden oktober dankbaar afscheid van zijn geliefd Koninklijk Sint-Jozefskoor.
Michiel Goderis woont sinds 1981 in de schaduw van de Sint-Jozefskerk. “Als zesde van zeven kinderen ben ik geboren en getogen in de Tulpenstraat”, vertelt Michiel, die 52 jaar getrouwd is met Frieda Vermandere. Samen zijn ze de trotse ouders van Wim (51), Koen (49), Jan (47) en Griet (43) en fiere opa en oma van maar liefst elf kleinkinderen. “In de plaatselijke Sint-Jozefsschool trad ik in de voetsporen van mijn vader, die toen directeur was.”
Michiel bouwde er een carrière van ruim 36 jaar op en had vooral de kinderen van het tweede leerjaar onder zijn hoede. Daar wist hij als deeltijds muziekleerkracht heel wat leerlingen de liefde voor muziek bij te brengen. Toen de inspectie hem zo gepassioneerd bezig zag, vroegen ze hem zelfs om in enkele Zuid-West-Vlaamse scholen het goede muzikale voorbeeld te geven.
Michiel doorliep zijn lager middelbaar in het Klein Seminarie, waar hij Latijn-Wiskunde studeerde. “Daarna trok ik naar de Torhoutse Normaalschool, waar ik naast de opleiding lager onderwijs ook de ASO-richting Latijn-Wetenschappen volgde. Daar was ik al lid van het Normakoor, dat geleid werd door mijn muzikale voorbeeld Antoon Defoort. Net zoals mijn broers en zussen heb ik notenleer gevolgd en piano leren spelen, maar door Antoon kreeg ik de microbe voor het zingen helemaal te pakken. Ook mijn kinderen zijn mij daarin gevolgd en speelden vroeger allemaal een instrument. Koen, Jan en Griet zingen trouwens alle drie in het Sint-Jozefskoor. In mijn jeugd luisterden we natuurlijk naar de hits op de radio. Op zondagnamiddag werd er wel eens operamuziek opgelegd in de lijn van Musica & Belcanto. Mijn voorkeur gaat tegenwoordig nog steeds uit naar die pure akoestische muziek.”
Koorgeschiedenis
“Als prille twintiger vroeg onze toenmalige dirigent, wijlen Albert Vanwalleghem, om de tenoren van het Sint-Jozefskoor te komen versterken. Mijn zussen waren toen ook lid. In 1977 nam ik, op vraag van pastoor Tuyttens, de fakkel van Albert over. Samen met voorzitter Marcel Persyn, een gemotiveerd bestuur, een groep van zestig zangers en trouwe financieel steunende ereleden, schreven we vanaf toen een nieuw stuk koorgeschiedenis. Met oog voor hoogstaande muzikaliteit en culturele verfijning slaagden we erin het hoog niveau van ons koor te handhaven en zelfs nog te verfijnen. Door de jaren heen bouwden we een indrukwekkend repertorium op”, klinkt het niet zonder enige trots.
“De nadruk lag op kerkgebonden uitvoeringen maar ook tal van huwelijksvieringen, uitvaarten, jubilea en zelfs radio- en tv-missen passeerden de revue. Vooral onze kerstvieringen lokten liefhebbers uit de ruime regio. Ik herinner me onze deelname aan de festivalwedstrijd in het Duitse Lindenholzhausen en ook een kerstconcert samen met Koen Crucke.” Met nostalgie denkt Michiel terug aan de optredens in de Parijse Notre Dame, de mis van Palestrina in de Dom van Salzburg, met aansluitend een bezoek aan Wenen en een eucharistieviering in Rouen.
“Ook de concerten in Rouen en Avallon staan in mijn geheugen gegrift. De kwaliteit van een koor naar een hoogstaand niveau brengen, is niet eenvoudig maar door wisselende omstandigheden en een schommelend aantal leden is het volgens mij nog moeilijker om datzelfde niveau te behouden. Ik heb het altijd heel graag gedaan”, benadrukt Michiel.
Frisse wind
“Dankzij de onbaatzuchtige steun van mijn vrouw Frieda, heb ik het al die jaren volgehouden, want een koor leiden kost toch veel energie en een groot stuk van je vrije tijd. Ik ben vooral dankbaar dat Karl Vanneste speciaal voor mijn afscheid een Magnificat heeft gecomponeerd en dat de leden van ons huisorkest Cordacordate en de solisten Hilde Coppé, Anita Dur, Vincent Lesage en Lieven Termont onmiddellijk hebben toegezegd.”
“Als ik terugkijk op die voorbije 44 jaar overheerst vooral tevredenheid en trots. Langs de andere kant doet het toch wel wat pijn om het los te laten.” Michiel is ervan overtuigd dat een frisse wind het koor een nieuwe stimulans zal geven.
Het afscheidsconcert van Michiel Goderis vindt op zaterdag 16 oktober om 19 uur plaats in de Roeselaarse Heilig Hartkerk. Aansluitend is er een receptie.
(KK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier