Koninklijke Scheidsrechterskring voor Oostende en Omliggende: “Zonder ref is er geen voetbal mogelijk”

De refs op training op De Schorre. (Foto FRO)
Redactie KW

Er zijn tien voetbalscheidsrechterskringen in West-Vlaanderen en Oostende is er één van. KVSOO staat voor Koninklijke Vriendenkring van Scheidsrechters uit Oostende en Omliggende. Het is een bloeiende vereniging van refs, die actief zijn in de jeugdafdelingen tot en met de Jupiler Pro League.

KSVOO organiseert elke dinsdagavond een training voor de leden op het Sportpark De Schorre. Na de coronacrisis zijn die half juni weer opgestart. Secretaris Joachim Huyghebaert, tien jaar scheidsrechter en meer dan twee jaar bestuurslid, weet er alles van.

Eeuwling

“KSVOO telt een 70-tal actieve leden”, vertelt Joachim. “Ons lokaal is gevestigd in Bistro Van Gogh, waar we, naast vergaderingen ook voordrachten en eetfeestjes organiseren. De vereniging werd gesticht in 1926 en is goed op weg om eeuweling te worden. We hebben leden die actief zijn in het jeugdvoetbal, in provinciale afdelingen en op het hoogste niveau. Voorzitter Jan Boterberg fluit straks voor het vierde seizoen in eerste nationale, ex-voorzitter Bart Zeebroek zal matchen leiden in 1A, Eerste Amateur. Kevin D’hondt is assistent in eerste klasse. Ik hanteer de vlag in 2A, Tweede Amateur. In onze actieve club zijn alle leden even belangrijk, ongeacht het niveau. We trainen elke week en elke maand wordt een vergadering georganiseerd. Meestal worden wedstrijden van leden of nieuwe reglementen doorgelicht, maar het gebeurt ook dat we een interessante spreker uitnodigen, gekoppeld aan een maaltijd. In het recente verleden hadden we trainer Hugo Broos, Nicolas Lombaerts, Yves Vanderhaeghen, ex-wielrenner Johan Musseeuw en snooker-ref Olivier Marteel te gast.”

Kandidaat-refs

Vroeger organiseerde de vereniging zelf cursussen voor opleiding tot scheidsrechters. Nu wordt het gecentraliseerd in Brugge, Veurne, Tielt en Menen. “Vanaf september start een nieuwe cursus, op vrijdag of zaterdag”, vervolgt Joachim. “Langs deze weg doe ik een warme oproep om kandidaat-refs aan te moedigen de cursus te volgen. Het is een interessante hobby en KVSOO is een echte vriendengroep. Door de coronacrisis zijn onze activiteiten stilgevallen vanaf half maart. Plots was er geen voetbal meer en onze geplande fietstocht met barbecue, begin mei, viel in het water. Op 16 juni hebben we de training op dinsdagavond weer opgestart. We hopen dat vanaf september alles weer normaal wordt. In augustus zijn er weer oefen- en bekerwedstrijden en daarvoor moeten de refs in vorm zijn!” (FRO)

KVSOO

Aantal leden: 70

Lokaal: Bistro Van Gogh, Torhoutsesteeweg 601 te Oostende

Oefenterrein: Sportpark De Schorre

Voorzitter: Jan Boterberg

Ondervoorzitter: Kevin Debeuckelaere

Secretaris: Joachim Huyghebaert

Info: contact@kvsoo.be

Activiteiten: Begeleiding scheidsrechters en maandelijkse vergadering, al of niet met voordracht.