Koninklijk Sportcomité Zwevezele viert verjaardag met standbeeld: “Goede renners strikken kost heel wat tijd, moeite en geld”

Zwevezele Koers in de jaren ’50 en ’60 – met Briek Schotte en Willy Van Neste als lokale held – was toch van een heel andere orde. (fotomontage GGM)
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

In 1949 ontstond de toenmalige Sportcomiteit Zwevezele en vandaag – 75 jaar later – is de organisatie actiever dan ooit. Deze verjaardag wordt op zondag 22 september gevierd met de plaatsing van een standbeeld, als eerbetoon aan alle renners, voorzitters en clubleden die al die tijd het beste van zichzelf hebben gegeven om Zwevezele Koers elk jaar waar te maken. We spraken met bestuurslid en ‘eminence grise’ Noël Lammertyn (69) en voorzitter Mathias Sap (34).

“Ik heb als bestuurslid de jaren 80 nog meegemaakt”, blikt Noël Lammertyn terug. “Toen was een koers gewoon een koers, zonder nevenactiviteiten. De renners gingen zich toen omkleden bij de mensen thuis, want luxebussen kenden ze toen niet.”

“De meesten kwamen naar hier met de wagen, of met de fiets. Ik heb nog geweten dat de Amerikaanse ster Tyler Farrar van Gent naar hier kwam met de fiets, de rit won en met de bloemen gewoon weer naar huis fietste. We plaatsten enkele omheiningen en vlaggenmasten rond de meet en klaar was kees.”

Vroeger kregen sponsors een boterham met paté en preskop

“Het centrum van Zwevezele telde misschien wel twintig cafés, de ene naast de andere. Als er koers was, deden de fabrieken de deuren dicht. De sponsors kregen enkele vaten bier en een boterham met paté en preskop. Dat waren toch andere tijden.”

150 koersen

In die 75 jaar kan het Sportcomité terugblikken op heel wat onbetaalbare herinneringen. Briek Schotte die hier zijn afscheid viert in 1959, Willy Van Neste die Zwevezele op zijn kop zet in 1967, Freddy Maertens die hier zijn eerste profrit wint, kampioenen zoals Greg Lemond, Benoni Beheydt, Rik Van Looy, Walter Godefroot, Eddy Merckx, Greg Van Avermaet en Mark Cavendish die in het kleine Zwevezele opduiken.

De erelijst is indrukwekkend. Al die tijd heeft het Sportcomité meer dan 150 koersen georganiseerd en op vrijdag 27 september is er weer eentje. “Zwevezele Koers betekent negentig procent beleving en tien procent wedstrijd”, stelt voorzitter Sap. “We willen dat de toeschouwers zich volop amuseren.”

Veel details

Is er inzake organisatie veel veranderd? “Ja en neen”, reageert Lammertyn. “De grote lijnen blijven dezelfde: vergaderingen plannen, werkgroepen samenstellen en voor een duidelijke taakverdeling zorgen. Maar vandaag is een koers plannen veel meer werk. Vroeger beslisten de burgemeester en de commissaris alles. Vandaag moet je rekening houden met tal van regeltjes en details: de veiligheid, de wegwerpbekers, de nadars, de seingevers…”

Voorzitter Sap pikt daarop in. “Met die ene koers zijn we toch makkelijk een jaar bezig. Voor de hele organisatie – de dag zelf – zijn zestien bestuursleden en een kleine honderd vrijwilligers in de weer.”

Hommage

Naar aanleiding van 75 jaar Koninklijk Sportcomité Zwevezele zal er op zondag 22 september om 10.30 uur, op de hoek van de Pastorijstraat en de Tramstraat, een standbeeld onthuld worden. Het wordt een zuil met een groep renners op. Vrijdag 27 september is er dan Zwevezele Koers met de ploegvoorstelling om 13 uur op de markt en de start zo’n half uur later.

“We hebben al bevestiging dat de teams van Lotto en Flanders-Baloise zeker komen”, weet voorzitter Sap. “We verwachten zo’n 150 renners. Namen kunnen we nog niet geven, want die worden maar last-minute toegezegd. ’s Middags ontvangen we zo’n 300 vips en ’s avonds houden we een walking dinner voor zo’n duizend man. Er is muzikale omlijsting van dj DENØO en de coverband Still Crazy. Zwevezele Koers wordt weer een hele belevenis.”

(GG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier