“Joost is een echte vinkenpsycholoog”: broers Foret Avelgems kampioen vinkenzetten

Geert Foret met de prijsvinken van hun overleden vader. © TV
Redactie KW

Geert Foret en zijn broer Joost zijn kampioen vinkenzetten in Groot-Avelgem. Hun vogeltje zong maar liefst 573 liedjes en troefde daarmee alle andere vinken af. “Mijn broer kan enorm goed overweg met vinken. Hij is een echte vinkenpsycholoog.”

Een vinkenzetting is een wedstrijd waarbij kooien naast elkaar worden opgesteld waarin het vogeltje zit. De vinkenier turft dan het aantal keer dat de vink van zich laat horen. Het draait dus niet om de mooiste stem, maar om de luidste stem. De vink die het meeste zingt, wint de wedstrijd. “Maar het is meer dan een vink in een kooi”, aldus Geert. “Vinken zingen niet uit zichzelf. Een goede vink heeft veel training en verzorging nodig.”

Het was niet de eerste wedstrijd van de twee broers, maar winnen deden ze nog niet. “We merkten al dat onze vinken steeds beter werden en die goede vorm hebben we nu kunnen verzilveren.”

Vinkenfluisteraar

Geert gaat mee naar wedstrijden als hulpje van Joost, maar het is Joost die instaat voor de verzorging van de vinken. “De pluimen gaan naar Joost. Hij geeft de vinken driemaal per dag vers water, verzorgt ze als zijn eigen kinderen en praat ertegen als een echte psycholoog.” Geert vindt het dan ook jammer dat de groenen denken dat vinkenzetting zielig is voor het beestje. “Een vink die zich niet goed voelt, zal niet goed presteren. Onze vogeltjes worden wel degelijk enorm goed verzorgd.”

“Vinkenzetten moet blijven bestaan, het is een fantastisch vak”

De passie en het talent zijn doorgegeven van vader op zoon. Vooraleer Geert of Joost konden praten, kwamen ze al in contact met het vak. Hun vader was dan ook enorm liefhebber. Toen hij stierf op jonge leeftijd, wilden zijn zoons het werk verderzetten. In het ouderlijk huis van Geert en Joost staat achter het doodsprentje van hun vader twee opgezette vinken. “Dat zijn Fonsie en Vlaeminck, twee echte prijzenpakkers van ons pa. Zij hebben hier voor altijd een mooi plekje.”

Vinkenzetten wordt steeds minder populair. “Op wedstrijden merken we dat de gemiddelde leeftijd van de vinkeniers best hoog ligt, dat is jammer.” De sport mag volgens Geert niet verloren gaan. Hij hoopt dan ook zoveel mogelijk jongeren aan te spreken door zijn verhaal te doen. “Vinkenzetten zit verworven in onze Vlaamse cultuur. We doen het al sinds oudsher en het moet blijven bestaan, want het is een fantastisch vak.” (TV)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier