Joke volgt Regy Peperstraete op als voorzitter van Verenigde vrienden in Staden

Joke Lefevere volgt Regy Peperstraete op als nieuwe voorzitter van de harmonie De Verenigde Vrienden. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Joke Lefevere volgt Regy Peperstraete op als nieuwe voorzitter van de harmonie De Verenigde Vrienden. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Carl Bruneel

Joke Lefevere is de nieuwe voorzitter van harmonie De Verenigde Vrienden. Haar voorganger Regy Peperstraete stond maar liefst 20 jaar aan het roer van de vereniging. Regy vreesde ervoor dat er zich niet vlot een opvolger zou aandienen, maar na amper 14 dagen was de nieuwe voorzitter al gekend.

“Ik ben 20 jaar voorzitter van de harmonie geweest”, vertelt Regy Peperstraete (68), “Ik vond dat het ideale moment om de fakkel door te geven. Even heb ik eraan gedacht om nog voorzitter te blijven tot in 2026. De harmonie viert dan haar 150ste verjaardag, maar ik heb dat idee uiteindelijk laten varen. Het is nu aan de jeugd. Op een bepaald moment voel je ook dat het minder vlot, dat de ideeën minder vlot komen.”

Regy kwam via echtgenote Marleen Calmeyn in het bestuur terecht. “Marleen zat sinds februari 2000 in het bestuur van de harmonie”, weet Regy. “Op een bepaald moment was de vereniging op zoek naar een voorzitter en heb ik toegehapt. Overigens zijn zowel Marleen als ik geen muzikant. We kunnen allebei geen noot lezen. Ik kondigde drie jaar geleden aan dat ik zou stoppen als voorzitter en vreesde ervoor dat de zoektocht naar een opvolger niet makkelijk ging verlopen, maar uiteindelijk diende die zich al na twee weken een kandidaat aan toen Joke me meldde dat zij die taak op zich wou nemen.”

“Ik beschouw de harmonie als mijn tweede familie”

Joke Lefevere nam de voorzittersfakkel begin december over. “Er waren niet echt andere kandidaten”, vertelt Joke (37).

In goede handen

“Ik ben sinds mijn elfde lid van De Verenigde Vrienden en beschouw de harmonie eigenlijk als mijn tweede familie. Je wil dan ook dat die familie in goede handen is. Om die reden heb ik me kandidaat gesteld voor het voorzitterschap.”

Net als dat bij Regy en Marleen het geval was, maakt ook de echtgenoot van Joke deel uit van het bestuur. “Ik ben met Johan samen sinds mijn 17de”, vertelt Joke, “Op vrijdagavond had ik steeds repetitie voor de harmonie. Ik vertelde hem meteen dat hij maar moest meekomen naar de repetitie als hij me op vrijdagavond wou zien. Omdat zijn aanwezigheid zich beperkte tot het nuttigen van een drankje vertelde ik hem dat hij dan ook evengoed in het bestuur kon gaan.”

“Het is een groot voordeel dat zowel Joke als Johan in het bestuur zetelen”, pikt Regy in. “Mijn voorzitterschap zou zeker geen 20 jaar geduurd hebben indien Marleen geen bestuurslid geweest was. Het is een onmiskenbaar voordeel als ook je partner betrokken wordt bij hetgeen je doet. Als je er bijvoorbeeld op zondagnamiddag geregeld alleen dient op uit te trekken dan blijft dat niet duren.”

In tegenstelling tot Regy is Joke wel muzikante. “Ik speel dwarsfluit”, vertelt de kersverse voorzitter. “Ik heb ook altijd een tweede instrument willen bespelen en volg nu een opleiding hobo aan de muziekschool. Een cello heb ik ook altijd een machtig instrument gevonden, maar omdat je dat instrument in een harmonie niet kan bespelen, heb ik voor de opleiding hobo gekozen. Eens mijn hobo-opleiding achter de rug is, wil ik aan piano beginnen.”

Hechte bende blijven

Ook zoon Lennert is door de muziekmicrobe gebeten. “Lennert speelt sax en is ondertussen ook al lid van De Verenigde Vrienden”, vertelt Joke. Grote toekomstplannen heeft Joke voorlopig nog niet. “Ik wil er vooral voor zorgen dat de harmonie een hechte bende blijft”, aldus de voorzitter.

“Instroom van muzikanten vanuit het jeugdmuziek is voor ons heel belangrijk”

“Ook aan de overgang van het jeugdmuziek naar de harmonie wil ik aandacht besteden. Die overgang is niet altijd even makkelijk. Jongeren beginnen uit te gaan of gaan studeren waardoor de harmonie naar het achterplan verdwijnt. De instroom van muzikanten vanuit het jeugdmuziek is voor ons heel belangrijk.”

De harmonie is ook altijd op zoek naar extra leden. Wie zich geroepen voelt, kan contact opnemen via harmoniestaden@telenet.be of 0497 65 68 75.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.