Jeugdbewegingen kijken reikhalzend uit naar de zomerkampen: “De toekomst ziet er rooskleurig uit”

Door de versoepelingen worden weer meer activiteiten mogelijk. De KLJ ging bijvoorbeeld al paintballen.©FODI
Door de versoepelingen worden weer meer activiteiten mogelijk. De KLJ ging bijvoorbeeld al paintballen.©FODI
Redactie KW

Ingelmunster heeft een sterke jeugdwerking waartoe we de Scouts, Chiro Mandelburcht, Chiro Jefri én ook de KLJ mogen rekenen. De voorbije maanden was er echter maar weinig werking mogelijk wegens corona. Gelukkig zijn er al versoepelingen opgetreden. De jeugdbewegingen willen hun werkingsjaar nog redden door te zorgen voor een onvergetelijke kamp voor de leden.

Benjamin Rodenbach is, samen met Dries Carlier, hoofdleider van de Scouts. “Na de tweede lockdown mochten we met onze vereniging wel nog beperkt samenkomen. In het begin waren dat de min 12-jarigen, later gelukkig ook de plus 12-jarigen. We vormden bubbels en speelden spelletjes in groepjes van tien personen. Mochten we niet samenkomen, dan probeerden we onze leden online te bereiken. Nu ziet de toekomst er rooskleurig uit”, glundert Benjamin.

“We mogen op kamp vertrekken. Iedere tak gaat apart. Hierdoor zijn we met kleinere bubbels en kunnen we op veilig spelen. De welpen gaan van 3 tot 10 juli naar Hopper jeugdverblijf De Brink in Herentals, de kapoenen van 5 tot 10 juli naar dezelfde locatie, de woudlopers van 17 tot 25 juli naar Hopper jeugdverblijf Merkenvelde in Zedelgem, de jongverkenners van 3 tot 15 juli naar de Ardennen, de verkenners van 17 tot 31 juli trekken op wandelkamp en de jins gaan van 25 tot 31 juli naar Wallonië. Om de kampen te bekostigen, deden alle takken een eigen inzamelactie. We organiseerden ook een bierverkoop 3PEKKEL . Wie het wenst, kan nog flesjes aankopen en ons steunen. Wat onze plannen voor het nieuwe werkjaar zijn? Ons met de hele leidingsgroep en leden eens helemaal los laten gaan en ons goed amuseren. Dat hebben we wel verdiend.”

Eerste fuif in gemeente?

Chiro Jefri kwam na de herfstvakantie op zondagnamiddag bijeen met de leiding en leden, conform de geldige maatregelen. “Iedere week stuurden we een inschrijvingsformulier naar de ouders. Zo konden wij onze leiding optimaal opdelen in de nodige bubbels. In het begin was dit alleen voor de jongsten en kregen de oudsten online activiteiten. Na nieuwjaar werden de bubbels dan gevormd per 10 leden, wat later werden dat opnieuw 25 leden per bubbel”, zegt hoofdleider Tibo Decoopman.

Ons met de leidingsgroep en leden eens helemaal los laten gaan, dat hebben we wel verdiend

“Wij gaan op kamp van 10 tot 20 augustus – 17 augustus voor onze afdelingen in het lager – naar Poperinge. Financiële acties in deze tijden waren niet evident, maar we hebben het geluk enthousiaste leden en ouders te hebben die zorgden dat zowel onze truffel- als zeevruchtenverkoop en ook onze mandjes voor Moederdag een succes werden. En de toekomst? Wij hopen het werkjaar in september te kunnen hervatten met een hele groep blije gezichten. Nieuwe leden, maar ook gekende leden en dit met hopelijk weinig regeltjes. We hopen ook al onze activiteiten te kunnen uitvoeren, inclusief de streekbieren- en de pasta-avond. Waar we ook naar uitkijken, is onze fuif Dance with the duvel op zaterdag 30 oktober. Misschien zal dat de eerste fuif in onze gemeente zijn? Of dat mogelijk zal zijn, valt voorlopig nog wat af te wachten.”

Geheime kamplocatie

Warre Houthoofd, woordvoerder van de KLJ, zei dat de leden al op groot scherm keken naar de voetbal en dat ze ook eens zijn gaan paintballen. “Tijdens de lockdown deden we een paar online activiteiten met leuke opdrachten, die ze zelf moesten uitvoeren of konden doen met hun bubbel. We deden ook foto-opdrachten. Goed nieuws: van 2 tot en met 5 augustus gaan we op kamp. De locatie is geheim voor onze leden. Momenteel deden we nog niets om de kosten te drukken. In september zal er al wat meer mogen. We zien het zitten om opnieuw met de leden bijeen te komen in ons lokaal in de Heirweg Zuid.”

Na de tweede lockdown kwam Chiro Mandelburcht weer samen. “De leden konden om de twee weken naar de Chiro-activiteiten komen. Sinds kort kunnen we weer in het echt vergaderen. Onze activiteiten gingen dus om de twee weken door: de ene week sloebers, rakwis, aspi, de andere week speelclub, tito en keti. Zo konden we iedereen leuke activiteiten geven”, zegt hoofdleidster Rhine Vandenberghe. “We gaan met z’n allen op kamp van 11 tot 21 juli, de sloebers komen op 15 juli. We gaan in twee bubbels naar Neerpelt. Qua financiële acties deden we een bloemenverkoop en verkochten we drinkflessen. Wat ons nieuwe Chiro-jaar betreft: we hopen op een jaar zonder corona. Voorlopig kunnen we nog niet echt plannen, zonder echte vooruitzichten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.