Jan verenigt vrijwilligers met vzw Vrienden van 1302: “Unieke expo herdenkt Guldensporenslag”

Jan bij de Kist van Oxford, een uniek historisch stuk dat taferelen van de Guldensporenslag bevat. © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Jan Ocula (68) kan nog net het aantal verenigingen waarvan hij voorzitter is op één hand tellen. De actieve gepensioneerde is medewerker van het eerste uur bij Kortrijk 1302. Hij verenigde de vrijwilligers in een vzw (Vrienden van 1302) en organiseert samen met hen, twee jaar na opening van het museum, de unieke tentoonstelling ‘Guldensporenslag Kortrijk 1302, door de jaren heen’ in de Sint-Annazaal in het Begijnhof.

Jan is actief in verschillende verenigingen waaronder de culturele werkgroep Kortrijk 1, het Cultuurraad-Verenigingsplatform die alle (socio-)culturele verenigingen in Kortrijk groepeert, zijn staatscomité van de Stijn Streuvelslaan in Heule en zelfs Guapo Team Belgium voor mineralogie en paleontologie in amateurverband.

Wie is Jan Ocula?

Privé

Jan Ocula (68), oorspronkelijk uit Menen, woont intussen al 36 jaar in Heule.

Opleiding

Hij volgde zijn middelbaar in VTI Menen.

Loopbaan

Samen met zijn partner Geert (+ 2012) richtte hij zijn renovatiebedrijf ‘Kortrijkse Karweidienst’. Sinds 2015 is Jan met pensioen.

“Ik ben graag actief bezig, zeker tijdens mijn pensioen, ik heb toch tijd. Ik ben ook altijd in geschiedenis geïnteresseerd geweest, zeker het graafschap Vlaanderen. Mijn poetsvrouw vertelde me dat Kortrijk vrijwilligers zocht voor het museum 1302, echt iets voor mij. Ik stelde me kandidaat en maakte op 11 juli 2022 deel uit van een team van 24 vrijwilligers. Ik onthaal bezoekers en maak hen wegwijs in het museum.”

Familale sfeer

Twee jaar later, met een iets kleinere vrijwilligerspoule, wou Jan de groep dichter bij elkaar brengen. “Gezien de planning zien we elkaar niet altijd, maar ook al is er geen dicht contact, er heerst toch een familiale sfeer. Ik vond het spijtig dat we daar niet verder op konden inzetten. Zo kwam ik op het idee een vereniging op te richten. Na een beetje overtuigingswerk bij coördinator Rudy Vandeputte, een snel beklonken functieverdeling en een officiële erkenning van Stad Kortrijk zijn we een volwaardige vereniging onder de naam ‘Vrienden van 1302’, bestaande uit 36 leden, zowel vrijwilligers en hun partner als sympathisanten.”

“We brengen ruim 50 unieke voorwerpen samen, waaronder echte gulden sporen”

De Vrienden van 1302 doen onder meer samen uitstapjes zoals een bezoek aan Brugge en vieren om de drie maand de verjaardagen van hun leden onder de noemer ‘Hiep Hiep Hoera’. “We nodigen iedereen uit voor een knabbel en een babbel en de jarigen krijgen een waardebon van Stad Kortrijk. Met de recent goedgekeurde subsidieaanvraag willen we meer organiseren voor de Kortrijkzaan. Zo hebben we bijvoorbeeld de 50.000ste bezoeker van Kortrijk 1302 in de bloemetjes gezet met een boekenpakket en hebben we met de medewerkers feestgevierd. We zitten trouwens bijna aan 75.000 bezoekers. Daar gaan we zeker ook iets voor doen.”

Nooit eerder getoond

Ook het tweejarige bestaan van het museum in de Onze-Lieve-Vrouwekerk mocht van Jan niet zomaar passeren. “Het idee om een tentoonstelling over de Guldensporenslag in te richten, zat al een tijdje in mijn hoofd, maar er blijkt wel een pak werk aan te zijn. (lacht) Dat had ik een beetje onderschat. Het merendeel van de stukken is nooit eerder getoond. We brengen meer dan 100 foto’s, affiches en ruim 50 unieke voorwerpen samen, waaronder echte gulden sporen, een ets van James Ensor over de Guldensporenslag en een vaas van de gebroeders Caesens uit 1932 met het oorlogstafereel. Naar het schijnt zijn er daar maar twee van. Er zal ook een film uit 1952 vertoond worden die de 650 steverjaardag van de Guldensporenslag herdenkt.”

Erfgoed waarderen

“De Guldensporenslag is een gebeurtenis die veel mensen vergeten zijn, maar de geschiedenis mag niet vergeten worden. Het is daarom belangrijk dergelijke tentoonstellingen te organiseren en het verhaal op een ware manier te leren kennen. Erfgoed moeten we ondersteunen en waarderen. Ik vind de lessen geschiedenis in school tegenwoordig te modern. De geschiedenis herhaalt zich, l’histoire se répète. Door de Guldensporenslag te blijven herinneren, leren we dat de strijd ging tussen rijk en arm. Veel mensen denken dat dit een taalstrijd was, maar dat is absoluut niet zo. De naam van onze vzw klinkt trouwens Vlaamsgezind, maar we zijn niet politiek gebonden”, besluit Jan.

De tentoonstelling ‘Guldensporenslag Kortrijk 1302, door de jaren heen’ is gratis te bezichtigen op 11, 12, 13 en 14 juli, telkens van 10 tot 17 uur. Op vrijdag 12 juli is er bovendien een nocturne van 18 tot 20 uur in samenwerking met Gidsen Plus. Inschrijven voor de gratis rondleiding kan via mail naar guidbydo@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier