Heemkundige kring van Komen-Waasten heeft voor de 50ste keer een naslagwerk klaar
Voor het 50ste jaar op rij brengt het SHCWR, de heemkundige kring van Komen-Waasten, een lijvig naslagwerk op de markt. Een huzarenstukje want door de coronamaatregelen werden de historische speurneuzen aanzienlijk in hun bewegingsvrijheid beperkt.
Elk jaar opnieuw een boek publiceren, een potig boek zelfs: het is de uitdaging die de heemkundige kring 50 jaar geleden aanging. “En ook dit jaar blijven we trouw aan onze doelstelling”, zegt voorzitter Francis Desimpel. “Meer dan 25 vrijwilligers hebben zich hiervoor in 2020 ingezet, een inzet die niet altijd even evident was met de lockdowns en maatregelen die werden opgelegd.”
Francis bladert door het indrukwekkende boek, met de riante archiefkasten die over zijn schouders meekijken. “Deze rekken bulken van de volksverhalen, quotes en foto’s, allemaal zaken die ons een blik geven op een verleden dat we al te vaak zijn vergeten”, gaat Francis verder. “Voor Komen-Waasten is dat verleden vaak erg moeilijk te achterhalen want de gemeente werd tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig verwoest. Schade was de norm tijdens dit bloederige conflict maar Komen-Waasten lag pal op de frontlinie. Hier stond geen steen meer recht en alles wat geen link had met het leger verdween. Het is dan ook dag na dag opnieuw een kwestie van zoeken, vaak zelfs naar een speld in een hooiberg, om toch maar weer nieuwigheden te ontdekken.”
Opperbevel
In hun queeste naar kennis stootten de amateurarcheologen vaak op absolute pareltjes met een erg persoonlijk verhaal. “Zo vonden we een brief terug die een jonge Britse officier tijdens de jaren 1914-1915 naar zijn zus stuurde. Hij beschrijft hoe hij zich klaar maakt om op verkenning te gaan doorheen de loopgraven die schering en inslag waren in Komen-Waasten. We vonden eveneens een tweede brief, gericht aan dezelfde dame maar dit keer van het Opperbevel. In hun schrijven lieten ze zijn zus weten dat haar broer was overleden, nota bene tijdens die verkenning die hij zelf had beschreven. Hij stak zijn hoofd net boven de loopgraven uit en werd dodelijk getroffen door een sluipschutter. Vaak hebben we dergelijke brieven al een eindje in ons bezit maar kunnen we pas laat de link leggen, een soort van grote puzzel die beetje per beetje in elkaar wordt gestoken.”
Het 50ste boek bevat meer dan alleen maar verhalen uit de Grote Oorlog. “Een schitterende passage is zonder twijfel dat ene moment in 1997” sluit Francis af. “Tijdens graafwerken in één van de kleiputten bleef één van de machines vastzitten. Toen arbeiders een poging ondernamen om hun graafarm los te wrikken, bleek dat ze een slagtand van een mammoet van meer dan 3 meter lang hadden opgegraven. Archeologen zijn toen ter plaatse gekomen en hebben op dezelfde site een Gallo-Romeinse put blootgelegd, compleet met sandalen en ornamenten. Komen heeft nog heel wat geheimen prijs te geven en samen met al onze leden zijn we alvast gestart met de voorbereiding van ons 51ste boek, dat we volgend jaar uit zullen brengen.” (SR)
Het geschiedkundig naslagwerk van Komen-Waasten 2020 is verkrijgbaar bij de heemkundige kring, info: https://shcwr.net/
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier