Heemkring ‘Tussen Noordee en Noordzee’: “We zijn blij als we anderen kunnen helpen”

V.l.n.r. archivaris Freddy Baert, voorzitter Ignace Vanden Bulcke en penningmeester Johannes Hamaekers. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Met de brochure ‘Hanenwandeling door De Haan: van villa Hanekraai tot Le Kok sur Mer’ houdt heemkring ‘Tussen Noordee en Noordzee’ het moreel hoog in coronatijden. Al de exposities en lezingen van de heemkring zijn immers geschrapt dit jaar. “2020 is een rotjaar”, zucht archivaris Freddy Baert.

Heemkring ‘Tussen Noordee en Noordzee’ werd opgericht in 2009. Een tentoonstelling rond oude ansichtkaarten, in de zomer van 2007 in de Kerklommer, lag aan de basis van het ontstaan. “Verschillende verzamelaars tekenden daar present, en de expo werd een succes. Zo’n succes zelfs dat we besloten om er een tweejaarlijkse thematentoonstelling van te maken. Zo was er een editie rond Trammelant, die bij iedereen in de smaak viel”, vertelt voorzitter Ignace Vanden Bulcke (83). Johannes Hamaekers (77) is penningmeester van de vereniging. “Ons eerste lokaal was De Garre in Vlissegem. Voorheen waren we allemaal afzonderlijk bezig met onze erfgoedpassie, nu brachten we onze archieven samen. Alles werd netjes gecatalogiseerd door onze archivaris Freddy Baert.”

Toen in 2015 de bibliotheek van Klemskerke naar De Haan verhuisde, mocht de heemkring daar, in de oude pastorie, haar intrek nemen. “Vergaderen doen we in de Kerklommer, ons archief zit hier. We zijn blij als we andere mensen kunnen helpen, die zich in het erfgoed van De Haan willen verdiepen. Hier komen bijvoorbeeld dikwijls studenten dingen opzoeken voor hun thesis“, vertelt de voorzitter.

Veel beeldmateriaal

Bezoek en opzoekingen zijn vooral op woensdagvoormiddag mogelijk. “Maar mits afspraak moet dat ook op andere dagen kunnen. We beschikken over nagenoeg alle uitgegeven publicaties over De Haan. Ook veel beeldmateriaal: klasfoto’s, gebouwen, feesten, verenigingen, noem maar op. Daarnaast hebben we twee boekenrekken vol over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, en voor genealogen is er een dertigtal mappen met rouwbrieven en overlijdensberichten”, zegt archivaris Freddy Baert (73). Hij was dit voorjaar een paar weken buiten strijd door corona. “2020 is een rotjaar”, zucht hij. “We hadden verschillende lezingen en tentoonstellingen gepland, maar die zijn door corona allemaal in het water gevallen. Alles schoof op naar volgend jaar.”

“Ik heb de bijeenkomsten van de heemkring ook wel gemist de voorbije maanden”, zegt Johannes, “maar het voordeel is wel, dat wij het al gewoon waren om van thuis uit te werken. Ik ben al een jaar bezig met oude postkaarten in te scannen, die ook op de beeldbank van Kusterfgoed moeten komen. In totaal een dikke tweeduizend: een echt titanenwerk.”

Hanenwandelingen

Voorzitter Ignace zocht tijdens de quarantaineperiode de info voor de hanenwandelingen bijeen. De brochure ‘Hanenwandeling door De Haan: van villa Hanekraai tot Le Kok sur Mer’ biedt twee themawandelingen langs tientallen woningen en handelszaken die iets met hanen hebben. Wandeling 1 trekt door de Concessie, wandeling 2 door De Haan dorp. “Beide wandelingen hebben het belle époque tramstationnetje als vertrek- en eindpunt. Diverse afbeeldingen uit ons archief dienen als illustraties bij de wandelingen, tussendoor vertellen we ook een stukje erfgoedgeschiedenis over De Haan”, aldus Ignace.

Ik ben al een jaar bezig met het inscannen van oude postkaarten. Een echt titanenwerk – penningmeester Johannes Hamaekers

Het gemeentebestuur van De Haan sloot onlangs een beheersovereenkomst af met de heemkring. De heemkring verbond zich daarmee tot het organiseren van tentoonstellingen, en verleent ook haar medewerking aan het intergemeentelijke samenwerkingsverband Kusterfgoed. Elk stuk dat de heemkring in haar collectie opneemt, moet gedigitaliseerd en geïnventariseerd worden en wordt dan automatisch eigendom van de gemeente. “Mochten wij er ooit mee stoppen, dan blijven onze archieven zo tenminste bewaard”, zegt Freddy. In ruil krijgt de heemkring onderdak en werkingsmiddelen van het gemeentebestuur.

Materiaal gezocht

De heemkring lanceert een oproep tot de lezers. “We zoeken oude bid- en communieprentjes, postkaarten, nieuwjaarsbrieven, kortom alles wat in omloop en dus nog niet in ons bezit is. Alles over De Haan met grote ‘H’: ook de deelgemeenten”, klinkt het.

De brochure ‘Hanenwandeling door De Haan: van villa Hanekraai tot Le Kok sur Mer’ is gratis te downloaden op de website van de heemkring: www.heemkringdehaan.be

Tussen Noordee en Noordzee

Ontstaan: De heemkring werd opgericht in 2009. De naam werd overgenomen van een vroegere heemkring, die voor de eeuwwisseling kortstondig actief was in De Haan. De Noordede of ‘Noordee’ is een waterloop tussen Zuienkerke en Oostende.

Voorzitter: Ignace Vanden Bulcke.

Lokaal: De voormalige pastorie in Klemskerke, Clemensstraat 8.

Aantal leden: 120

Bestaansreden: De heemkring is er voor wie zich wil verdiepen in het erfgoed van De Haan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier