Harmonie Sint Cecilia uit Koolskamp zwaait voorzitter Jan na 24 jaar uit: “De kermisdagen tonen hoe belangrijk het dorpsleven is”

Na twee dozijn actief voorzitterschap neemt Jan afscheid aan zijn harmonie als voorzitter. Hij blijft de Dorpsfeesten runnen. © JM
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

De harmonie Sint Cecilia uit Koolskamp is nog steeds op zoek naar een nieuwe voorzitter. Voorlopig is Bert Declerck, de secretaris en ondervoorzitter, nu ook aanspreekpunt en contactpunt.

“Ik blijf de harmonie steunen en loop mee als tamboer-majoor. En in nood sla ik de grote trom”, steekt Jan D’haene van wal. Na 24 jaar als voorzitter heeft hij heel wat herinneringen verzameld.

Wat waren zijn vijf hoogtepunten? Hij hoeft niet lang na te denken over de absolute topper. “Het concert met de Romeo’s in een volle Ark waar we live optraden met de harmonie, was een hoogdag waarop onze muzikanten bewezen dat ze een grote uitdaging aankunnen”, zegt hij. Ook het openhouden van café De Sloeber tijdens Koolskamp Koers was een belangrijke dag om de broodnodige inkomsten te genereren. “Uitbater Eric gaf ons die kans. Die kermisdagen deden mij ook beseffen hoe belangrijk het dorpsleven wel is.”

Sint-Maartensstoet

De deelname aan de Sint Maartensstoet is voor Jan een andere topper. “Jaarlijks krijgen we de kans om in de stoet voor de muzikale noot te zorgen. Soms begeleidden we de Orde van Sint-Maarten op hun Dag van de Orde”, gaat hij verder. Ook de organisatie van The Drums@Koolskamp in samenwerking met diverse percussiebands en met Vlamo, zal hij niet gemakkelijk vergeten. “Na al die jaren gezellig muziek maken in de oude gemeenteschool, kan ik nu afscheid nemen in Het Klavier, ons gloednieuw lokaal.”

Jeugdig talent

“Het doet deugd om jongeren te verwelkomen. Sommige durven de stap niet zetten om zich aan te sluiten bij een muziekvereniging. Vandaar een warme oproep. Al doende leert men, de Harmonie is een goede leerschool. Ook voor mij was dat het geval”, vertelt Jan. “Onze leden vormen een hechte groep, niemand wordt uitgesloten en jong en oud amuseren zich samen. Er is respect voor iedereen. Als er eens iets tegenzit, dan pikken we samen de draad terug op. Sinds mijn besluit te stoppen als voorzitter, kreeg ik veel berichtjes met waardering voor mijn werk. Ik probeerde altijd in dialoog te gaan met onze vrijwilligers. Je wil niet dat mensen afhaken. Daarnaast vond ik het belangrijk goede relaties met andere muziekverenigingen te onderhouden.”

Dorpsfeesten

Vanuit de harmonie is Jan D’haene de drijvende kracht achter de Dorpsfeesten. ‘En daar blijf ik mijn schouders onder zetten. Tijdens de kermisdagen verdient Koolskamp méér te zijn dan een leeg kerkplein. Vorig jaar deden enkele verenigingen hun inbreng. We bereiden stilaan met de werkgroep de inhoud van de editie 2024 voor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier