Gino Tack uit Ingelmunster hoopt dat Sint-Elooisfeest op 4 december kan plaatsvinden

Gino Tack, samen met zijn echtgenote Chantal D’Halluin: “Altijd al gehoopt op die titel van Sint-Elooisdeken.” © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zaterdag 4 december wordt Gino Tack met een jaar vertraging door corona, als nieuwe deken van Sint-Elooi aangesteld in Ingelmunster. De Landelijke Gilde, Ferm en de KLJ vieren dat met een dessertbuffet in de brasserie van ‘t JOC, een Sint-Elooisviering in de Sint-Amandskerk en feestmaaltijd in De Cultuurfabriek.

Gino Tack (56) woont in de Robert Vandekerckhovestraat 2. Hij is de zoon van wijlen Marcel Tack en Cecile Verhelle, die vele jaren een landbouwbedrijf runden in de Groenstraat. In 1994 trouwde hij met Chantal D’Halluin, afkomstig uit Dadizele. Hij werkt al 29 jaar bij diepvriesgroentenproducent D’Arta in Ardooie. Zijn hobby’s zijn het volgen van de voetbalwedstrijden van Club Brugge en SV Ingelmunster.

Evenementen bijwonen

Samen met zijn echtgenote woont hij heel wat evenementen bij in eigen gemeente. Hij verzamelt ook flesjes bier, zijn collectie telt ruim 300 verschillende bieren. Gino dacht er nooit aan om het ouderlijk bedrijf over te nemen, alhoewel hij er wel tien jaar aan de slag was.

“Een deel van onze boerderij was al onteigend, zodat er op de locatie geen toekomst meer was. Ik koos dan maar voor een vaste werkgever”, zegt Gino. “Mijn vrouw komt ook uit een landbouwersgezin in Dadizele, maar ook zij was niet van plan om de boerderij over te nemen. Toen we vier jaar getrouwd waren, verhuisden haar ouders naar Lichtervelde, waar ze nu al 23 jaar wonen.”

Vele jaren bestuurslid

Als 18-jarige zetelde Gino in het bestuur van de plaatselijke KLJ. Hij bleef dit bestuur elf jaar trouw. “In 1994, ik was toen 29 jaar, trouwde ik. Een maand later zetelde ik al in het bestuur van de Landelijke Gilde. Drie jaar geleden stapte ik eruit, ik vond dat ik er lang genoeg deel van had uitgemaakt. De jongeren mochten het overnemen, maar ik heb nog altijd een goede band met de Landelijke Gilde. Wat ze ook organiseren, ik help, zoals aan het Rad van Fortuin tijdens de jaarlijkse braderie eind september.”

“We moesten onze viering

al een jaar uitstellen en

nu zien de cijfers er weer niet goed uit”

“In al die jaren heb ik geen enkele bestuursvergadering gemist. Was er iets te doen, dan gingen we er naartoe, met uitzondering van een lange wandeltocht of dropping, want dat is een probleem voor mijn heup en knieën. Maar het recente Escape Room-uitje of een andere activiteit: mijn vrouw en ik zijn nog altijd present, zelfs nu ik geen bestuurslid meer ben.”

Een hele eer

Gino vindt het een hele eer dat hij tot deken wordt aangesteld. “Weet je, ik was dat heel graag eens geweest, echt waar”, bekent hij. “Toen de Landelijke Gilde de vorige stemming mocht houden, was er maar weinig verschil tussen Frans Verdure en mezelf. Toen werd Frans aangesteld.”

“Nu werd er geen stemming georganiseerd en besloten ze om die erkenning aan mij te verlenen, omdat er tijdens de verkiezing een grote kloof was met de derde persoon. Ik hoop nu vooral dat het mag plaatsvinden. Die corona, hé”, zucht Gino.

“We moesten onze viering al een jaar uitstellen en nu zien de cijfers er weer niet goed uit. Ik vier al sinds mijn zeventiende Sint-Elooi. Het is nu al de zevende keer dat er een deken wordt aangesteld. Het ene jaar is dat iemand van de Landelijke Gilde, het jaar erop iemand van de KLJ en nog een jaar later iemand van Ferm.”

Toekomst

Hoe ziet Gino de toekomst van de Landelijke Gilde? “Er zullen altijd landbouwers blijven bestaan, hé. Je moet nu ook geen land- of tuinbouwer meer zijn om lid te worden van de Landelijke Gilde of de KLJ. Maar wie als bedrijf niet groot is, blijft jammer genoeg ook niet bestaan.”

“De kleintjes moeten er helaas uit. Reden we vroeger naar D’Arta met zes bakken bloemkolen, dan waren we een groot bedrijf. Wie nu daar met tien bakken bloemkolen langskomt, wordt aanzien als een sukkelaar, als een klein bedrijf. De tijden zijn veranderd.”

Feest op zaterdag 4 december

Op zaterdag 4 december wordt de nieuwe Sint-Elooisdeken officieel aangesteld. Vanaf 13.30 uur is er een dessertbuffet in ‘t JOC in de Bollewerpstraat. Dit heeft plaats bij een gezellige babbel en een aangepast assortiment warme en koude dranken. Deelnemen kost 10 euro per persoon, in plaats van een geschenk voor de Sint-Elooisdeken. Kinderen hoeven niets te betalen.

Om 17 uur begint een Sint-Elooisviering in de Sint-Amandskerk. De vereniging staat stil bij de leden die in de voorbije twee jaar zijn overleden: José Callens, Noël Mestdagh, Wilfried Neerinck, Antoon Vandezande, Filip Vanslambrouck, Herman Defour, Christiane Naert, Gaston Rosseel, Marie-Thérèse Vanhoutte en André Verhaeghe.

Vanaf 19 uur wordt er gefeest in De Cultuurfabriek in de Kortrijkstraat 4. Er is een uitgebreide receptie, koud bordje, warm buffet, dessert met koffie. Er is een gezellig samenzijn met dans door dj Michiel. De formule voor het all-in avondfeest – met ook drank à volonté kost 55 euro per persoon voor KLJ-leden, 60 euro per persoon voor leden van Ferm en Landelijke Gilde, 68 euro voor niet-leden. Kom je enkel naar het dansfeest, dan ben je daar vanaf 23 uur welkom. Daarvoor betaal je 20 euro per persoon, inclusief drank à volonté.

Inschrijven voor 24 november voor de KLJ-leden op BE97 7386 0600 0549 of bij Thijs Vergote (0477 81 68 39). Leden van Ferm, Landelijke Gilde en niet-leden schrijven over op het rekeningnummer BE71 7386 0608 0169.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier