Gidsenbond wil de Bruggelingen uit hun kot lokken
Corona zorgde tijdens de lockdown voor creativiteit bij de Koninklijke Gidsenbond van Brugge en West-Vlaanderen: vanuit hun kot dokterden de gidsende leden nieuwe zomerwandelingen uit voor de Bruggelingen.
“Je kunt de huidige situatie van Brugge vergelijken met het einde van de 19de eeuw”, zegt Diederik Naeyaert, die begin dit jaar Jo Berten opvolgde als voorzitter van de Gidsenbond. “Met zijn boek Bruges-la-Morte lokte Georges Rodenbach de eerste toeristen naar het stille Brugge. Nu willen wij met onze zomerse activiteiten hetzelfde realiseren na Bruges la Morte in coronatijd. We willen de Bruggelingen terug uit hun kot krijgen!”
Diederik Naeyaert (75) is een germanist, die voor het ABOS twintig jaar lang Engels doceerde in Zaïre tot Mobutu de Belgische ontwikkelingswerkers het land uit jaagde. Hij gidst sinds 1999 bij de Gidsenbond. “Onze vereniging is in 1926 gesticht door de Brugse advocaat Paul Ducheyne. In die periode kreeg het toerisme een boost, met vooral Franse en Engelse bezoekers. De opdracht luidde: als culturele vereniging bijdragen tot de ontwikkeling van het Vlaamse volk en Brugge internationaal bekend maken door gidsbeurten, lezingen en publicaties”, vertelt de voorzitter. Na WO II kende de Gidsenbond een grote groei. In 1963 volgde de afsplitsing van enkele jonge gidsen in de Gidsenkring, maar inmiddels is de strijdbijl tussen beide verenigingen al lang begraven.
Cruisetoerisme
“De voorbije 20 jaar was er een boom van het cruisetoerisme. Maar door corona zijn de 120 cruiseschepen die in Zeebrugge zouden aanmeren dit jaar allemaal geschrapt. Vanaf eind augustus keert één rederij, Aïda cruises, terug, met Duitse toeristen. Die nationaliteit meldt zich als eerste opnieuw aan voor gidsbeurten in Brugge, vanaf augustus”, vervolgt Diederik Naeyaert.
Bijgevolg mikt de Gidsenbond volgens bestuurslid Mieke Vandemoortele, een romaniste die na een internationale sales carrière al acht jaar gidst, deze zomer vooral op de Belgen en in het bijzonder op de Bruggelingen: “Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid willen we de Bruggelingen die dicht bij huis hun vakantie doorbrengen boeiende activiteiten aanbieden.”
“Dat doen we samen met de lokale handelaars: onze 230 gidsende leden hebben flyers met onze zomerse activiteiten in hun favoriete winkels gelegd. De Brugse ondernemers zijn de superverspreiders van een gezond antivirus: wandelingen en fietstochten die Bruges Guides aanbieden. In de foodbag van de handelaars van de Ezelstraat zit onze veilige steppenolf wandeling als prijs: meesterverteller Jo Berten neemt de winnaars op sleeptouw tijdens een toer over het Brugs dialect.”
30 wandelingen
“Onze hongerige gidsen, die maandenlang niet naar buiten mochten, hebben voor de zomer 30 wandelingen uitgewerkt. Zelfs individuele wandelingen over moderne kunst, beren, heksen, bomen en het water.”
“Je kunt de wereld ontdekken in Brugge: in de Jeruzalemkerk waan je je in het Midden-Oosten. Je moet niet op safari naar Afrika, want op de vesten groeien exotische bomen. En in samenwerking met het OCMW lokken we gratis ook kansarme Bruggelingen uit hun kot”, aldus Mieke.
Gidsenbond p>
p>
Opgericht in: 1926 p>
Voorzitter: Diederik Naeyaert p>
Aantal leden: 600 p>
Activiteiten: gidsbeurten, lezingen en publicaties p>
Oproep: In 2029 bestaat de Koninklijke Gidsenbond honderd jaar. Naar aanleiding van dit eeuwfeest zoekt de bond naar foto’s en getuigenissen om haar honderdjarige kroniek te spijzen. p>
Contact: www.bruges-guides.com p>
De Vereniging
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier