Gezinsbond Rekkem houdt actie na geannuleerde activiteiten

De bestuursleden met v.l.n.r.: Chantal Desimpelaere, Christiaan Loosvelt, Goedele Vanholme, Marie-Anne Vercruysse en voorzitter Franky Swynegedauw moesten hun werking op een laag pitje zetten door het coronavirus. (foto WO)
Redactie KW

Ook voor de Gezinsbond Rekkem is 2021 een moeizaam jaar met vallen en opstaan. De vereniging zag heel wat van haar creatieve plannen en goede bedoelingen gedwarsboomd worden door opeenvolgende coronamaatregelen.

Voorzitter Franky Swyngedauw beseft zeer goed dat zijn leden dit jaar niet veel teruggekregen hebben in ruil voor hun 42 euro aan lidgeld. Een tegemoetkoming is volgens hem dan ook volkomen terecht en op zijn plaats.

“Om de nadelige gevolgen van de coronacrisis en de vele geschrapte activiteiten te compenseren, stort de nationale Gezinsbond 5 euro terug op de gezinsspaarkaart van elk gezin. Als lokale afdeling doen wij daar nog eens 10 euro bovenop in de vorm van een aankoopbon. Die krijgen de leden wanneer ze hun lidmaatschap vernieuwen. De aankoopbon kan gespendeerd worden bij onze Rekkemse handelaars.” Hiermee slaat de Rekkemse afdeling twee vliegen in één klap: de leden krijgen een mooie compensatie voor de fel ingekorte activiteitenkalender, terwijl de lokale handelaars in moeilijke en ondankbare tijden een bemoedigend ruggensteuntje krijgen.

Griezeltelling

“Op 25 februari gingen we met de tieners karten in Poperinge. Dat was de allerlaatste activiteit vóór de eerste lockdown”, herinnert de voorzitter zich. Wat volgde was een periode waarin het annulaties regende: geen jaarlijkse voordracht, geen paaseierenraap, geen kooklessen… “Na de lockdown waren de zomerfietstochten onze eerste activiteit. Het was de bedoeling om tijdens de zomervakantie negen woensdagavonden op een rij te gaan fietsen. Door een nieuwe verstrenging werden toen alsnog vier fietstochten geannuleerd. De allerlaatste zomerfietstocht op 26 augustus kon uiteindelijk wel nog plaatsvinden.”

“Wie wil kennismaken, kan een jaar gratis lid worden”

De start van het nieuwe schooljaar betekende bij de Gezinsbond ook de start van het nieuwe sportseizoen met wandelen en turnen voor 50-plussers, ‘fun dance’ en yoga. Intussen dokterden de bestuursleden een coronaveilig alternatief uit voor de jaarlijkse tweedehandsbeurs voor baby- en kinderspullen in zaal Barthel.

“We kozen voor een garageverkoop op 17 oktober, waarbij de verkopers hun tweedehandsspullen in hun eigen garage te koop zouden aanbieden. Onze oproep kende succes, we telden evenveel inschrijvingen als voor onze traditionele tweedehandsbeurs. Maar uiteindelijk bleken de vele voorbereidingen een maat voor niets. Enkele dagen vóór de garageverkoop hebben we alles geannuleerd op aanraden van de stad Menen. Meteen was dat voor ons ook het sein om de geplande Halloweenwandeling van 31 oktober, die we samen met Chiro Pendoender organiseren, te annuleren. Gelukkig kunnen we voor die laatste activiteit wel nog een coronaveilig alternatief aanbieden met de Griezeltelling. Gezinnen kunnen in hun eigen bubbel de ganse herfstvakantie lang op pad gaan met de griezelkaart. Onderweg kunnen ze noteren hoeveel pompoenen, heksen, skeletten en andere griezels ze op hun wandeling tegenkomen.”

Jonge bestuursleden

Het succesrecept van Gezinsbond Rekkem bestaat erin dat de lokale afdeling voor elk wat wils te bieden heeft. “Wanneer we ons jaarprogramma in elkaar boksen, waken we erover dat elke leeftijdsgroep aan bod komt: we hebben activiteiten voor iedereen, zowel voor de allerkleinsten en de lagere schoolkinderen als voor de tieners, jonge ouders, grootouders… En we organiseren heel veel, beduidend meer dan ons vanuit de overkoepelende organisatie opgelegd wordt. Dat is te danken aan het enthousiasme van onze gedreven bestuursploeg. We tellen een dertigtal geëngageerde bestuursleden en wijkmeesters, die allemaal bereid zijn om bij te springen. Vaak gaat het om koppels die samen in het bestuur zitten. We zijn ook de enige Gezinsbondafdeling in de streek die zoveel jonge bestuursleden telt.”

Spaarkaart

Maar of het nu om kooklessen of om yogasessies gaat, elke activiteit kan rekenen op heel wat belangstelling van de leden. “En zelfs niet-leden zijn welkom, mits ze een kleine meerprijs betalen voor deelname aan de activiteit. Bij plaatstekort genieten onze leden wel vanzelfsprekend voorrang op de niet-leden.” Maar de voorzitter ziet alleen maar voordelen voor gezinnen om toe te treden tot de Gezinsbond. “Dankzij de gezinsspaarkaart kan iedereen zijn lidgeld terugverdienen. Bovendien kunnen nieuwe leden, die kennis willen maken met de Gezinsbond, een jaar gratis lid worden. En ook minderbedeelden kunnen rekenen op een verminderd tarief.” (CB)

Gezinsbond

Opgericht in: De Rekkemse afdeling bestaat 96 jaar.

Voorzitter: Franky Swyngedauw (60) maakt al sinds 1983 deel uit van het bestuur en is sinds 4 jaar voorzitter.

Ledenaantal: 280. ‘Met het gewest Menen behoren we tot de betere leerlingen van de klas’, weet de voorzitter.

Lokaal: Het Dorpshuis speelt een centrale rol. Het is de plaats waar het bestuur vergadert, waar de kooklessen plaatsvinden of waar de zomerfietstochten vertrekken.

Website: www.rekkem.gezinsbond.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.